De Tuinen van Hoegaarden

03/04/2009
De Tuinen van Hoegaarden

Prachtige neogotische druivenserre gratis te bezoeken in de Tuinen van Hoegaarden

De Tuinen bieden de bezoeker een prachtige 'groenervaring'. Mensen kunnen ideeën opdoen voor de eigen tuin of gewoon genieten van het prachtige groen. Informatieve tuinen (o.a. kringlooptuin en schaduwtuin) en genotstuinen (bvb. vijvertuin, landelijke tuin en stadstuin) wisselen elkaar af.

Druivenserre
In 2007 werd de 150 jaar oude druivenserre onder handen genomen door hoofdtuinman Geert Derom. Deze restauratie werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van o.a. ACD en CERA bank. Het project ontving de 'Hans Vredeman de Vriesprijs'. Deze prijs ondersteunt o.a. architectonische elementen om de historische eigenheid te behouden en benadrukt de erfgoedwaarde van deze met kolen verwarmde druivenserre. De druivenserre in neogotische stijl gebouwd is gerestaureerd door de smid-restaurateur Frank Jacques.
Gratis toegang
Vanaf 2009 zijn de Tuinen van Hoegaarden gratis voor elke bezoeker. U kunt dus zoveel naar de Tuinen gaan als u wilt. Groepen kunnen de tuinen met een gids (tegen betaling) bezoeken. De Tuinen zijn voor een groot stuk vernieuwd.
Jaarprogramma 2009
Tuinkloswerken tentoonstelling: van midden mei tot september staan er een twintigtal grote kloswerken tentoongesteld in de Tuinen. Het gaat o.a. om bloemenweides, bomen, spinnenweb,... Dit is voor het eerst te bekijken in België. Dag van het park op 31 mei: Het thema is 'liefde in het park', dus het belooft een romantische dag te worden. Er zijn gratis rondleidingen rond het thema liefdesbomen, liefdestuinen en liefdesplanten. 27 september: Officiële inhuldiging van de prairietuin voor het grote publiek met gratis rondleidingen door de hoofdtuinman en een prairiespecialist. De prairietuin is een ecologische en onderhoudsarme tuin, in de leer bij Noord-Amerikaanse Indianen. Het zal één van de parels van de Tuinen worden. De beplanting bestaat uit diverse soorten grassen en vaste planten van de Amerikaanse prairie. Deze tuin is top van april tot februari. Van 28 september tot 2 oktober: 'Week van de Prairietuin' Er worden tal van activiteiten rond de nieuwe prairietuin georganiseerd. De hoofdtuinman geeft voordrachten rond prairietuinen. Op de plantenmarkt kunnen unieke prairieplanten aangekocht worden. Exotische Tuin is een binnentuin naar Noord-Afrikaans model. De binnenmuren zijn hagen en blikvangers zijn de stervormige vijver en de twee grote palmen. Een tuintje om volledig tot rust te komen en te denken aan zuiderse sferen. De Agapanthussen zijn één van de zomerse blikvangers. Van juni tot september geven een zestigtal Afrikaanse lelies of Agapanthussen kleur rond de centrale vijver. Doorlopend kunst in het park Kinderen zijn van harte welkom! Het nieuwe kinderkasteel uit kastanjehout en de wilgen iglo's zijn de place to be voor de kinderen. Het huisje is het ideale speelterrein voor de meisjes. Bovendien wordt er nog een schommel, wip en graskrokodil geplaatst. Bij warm weer kunnen de kinderen terecht in de waterspeeltuin waar een drietal waterspeeltuigen aanwezig zijn. Er zijn ook rondleidingen voor kinderen.
Algemene info
De Tuinen van Hoegaarden Houtmarkt 1 - 3320 Hoegaarden www.detuinenvanhoegaarden.be

Terug ...

Nieuws

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak