Filmvoorstelling Smakelijk Eten!

28/02/2012
Filmvoorstelling Smakelijk Eten!

Een tweetal weken geleden, hadden we u uitgenodigd om de documentaire “Smakelijk Eten!” bij te wonen, in het Vormingplus centrum te Kortrijk. We hopen dat u het een interessante en leuke avond vond. De voedseldocumentaire toont aan hoe de voedingsconsumptie van het Westen de teloorgang van de natuur en culturele eigenheid van kwekers in verre landen inluidt. Aansluitend konden we ons eigen broodje samenstellen met groentjes van eigen bodem en streekproducten. Voor diegenen die niet aanwezig konden zijn, hebben wie hieronder de inhoud van de film nog even samengevat. Het is eveneens mogelijk deze film op DVD aan te kopen.


Het feit dat wij ongeacht het seizoen onze favoriete groenten willen eten heeft tot gevolg dat de groenten die wij op ons bord vinden, maar al te vaak uit het verre buitenland afkomstig zijn. De sperziebonen die u hier in de winkel koopt komen bijvoorbeeld vaak uit Kenia. Dit heeft verregaande consequenties voor mens en natuur.

Documentairemaker Walther Grotenhuis verstrekt in zijn documentaire geen nieuwe feiten, maar herhaalt beknopt en effectief, de gevolgen van massaconsumptie. De documentaire beslaat 3 grote thema’s: bonenkweek in Kenia, garnalenkweek in de Filippijnen & sojakweek in Brazilië.

Smakelijk Eten! 2De hoeveelheden water die nodig zijn om in een land geplaagd door droogte (Kenia) bonen te kweken en te oogsten zijn immens. Hierdoor worden de groenteplantages vaak ’gedwongen’ om op clandestiene manieren aan water te raken, denk maar aan het afleiden van water uit de rivieren, terwijl dit strikt verboden is.

In de Filippijnen zijn de lokale vissersdorpen de dupe van de opkomst van grote garnalenkwekerijen. De kwekerijen vernielen de bossen rond de mangroven om er kweekvijvers aan te leggen, met als gevolg dat er steeds minder vissen in het wild te vinden zijn. De kweekfarms tieren er dus welig ten koste van de traditionele vissers die steeds minder en minder kunnen vangen waardoor hun tradities dreigen teloor te gaan.

In Brazilië is een indianenreservaat dan weer een slachtoffer van de sojakweek.
Soja is vanwege zijn lage kostprijs een belangrijk onderdeel van varkensvoeding in het Westen. De slash-and-burn cultuur (kappen en verbanden) die in Brazilë vaak wordt toegepast zorgt aan de ene kant wel voor dat de grond terug vruchtbaar wordt en er bijgevolg soja of maïs op gekweekt kan worden. Echter gaat dit ten koste van het regenwoud. Er wordt veel te veel gekapt en er wordt de natuur geen tijd meer gegund om terug aan te groeien.

Ze blijven verbranden tot de bodem zich uiteindelijk niet meer kan herstellen en dus niet alleen ontbossing een feit wordt, maar je ook een zo goed als onvruchtbaar gebied krijgt. Om nog maar te zwijgen over de vervuiling die de branden veroorzaken. Het nog altijd bosrijke Xingu indianenreservaat springt meteen in het oog in een gebied geplaagd door ontbossing. De sojaboeren zouden ook dat grondgebied willen omhakken en verbanden, maar het reservaat blijft voorlopig beschermd.

Smakelijk Eten! 3De indianen hebben wel te kampen met smog die door de gecontroleerde bosbranden alsook door vervuild water door besproeiing van de sojavelden. Het is een clash tussen twee volken, de boeren aan de ene kant die hard werken en geld willen verdienen met hun sojakweek en aan de andere kant de indianen die verder willen met hun tradities en zelfvoorziening.

De voedselproblematiek draagt bij tot de opwarming van de aarde en het ecologische verval. Niet enkel rechtstreeks door de ontbossing en vervuiling door brand maar ook door de CO2-uitstoot door het transport naar onze contreien.


We moeten eerlijk zijn, alleen zullen we de wereld niet veranderen, maar we mogen niet vergeten dat elk beetje helpt. U kunt zelf uw steentje bijdragen om onze wereld minder te belasten. Meer zelfvoorziening door het kweken van eigen groenten en fruit in uw serre of moestuin kan reeds grote veranderingen teweegbrengen. Het Westen zal minder afhankelijk worden van de import uit verre landen zoals onder meer Kenia & Brazilië. Dit in combinatie met de clichés: uw fiets gebruiken i.p.v. de wagen wanneer mogelijk, minder waterverspilling,... zou onze ecologische voetafdruk al aanzienlijk kunnen verminderen.

Klik hier om de trailer van 'Smakelijk Eten!' te bekijken.

Volledig in de ban van gezond en lekker eten! (artikel 17/02/2012)
Terug ...

Nieuws

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak