Groenten en fruit hoeven niet per se in de koelkast

15/10/2012
Groenten en fruit hoeven niet per se in de koelkast

Bijna de helft van de groenten en het fruit die worden geproduceerd in Europa, wordt weggegooid. Dat blijkt uit cijfers van Gentse wetenschappers.
Tijdens de productie en de verpakking kan er heel wat mis gaan. Ook de consument zorgt voor een deel van de voedselverliezen, door bruikbaar voedsel weg te gooien of te verspillen door het te lang of op een verkeerde temperatuur te bewaren.
Zand, water en rijst: dat zijn de verrassende middelen waarmee de Koreaanse Jihyun Ryou fruit en groenten bewaart.

Ryou plaatst haar groenten op een houten rek, boven een schaal met wat water. Ze ververst iedere dag het water waardoor ook de groente vers blijft. Het water leidt tot verkoeling.
In het zand plaatst Ryou de groenten rechtop, zoals tijdens hun groeiproces, wat de bewaartijd verlengt.
Het andere bewaarmiddel is rijst, rijst is ideaal voor kruiden. Rijst neemt vocht op waardoor de kruiden droog blijven.

Zij baseerde zich op kennis van oude mensen. Door de oude methodes in een actueel jasje te steken hoopt de Koreaanse de voedselverspilling tegen te gaan.

Ze vindt dat we ons voedsel niet meer observeren, we steken het in de koelkast, we laten de verantwoordelijkheid over aan de technologie waardoor we niet meer begrijpen hoe we het moeten behandelen.

Kweek je groenten zelf, besteed er zorg aan. Behandel groenten en fruit met zorg.

Bron: 'Groenten en fruit bewaren zonder koelkast.', 4/10/2012, online op:  www.standaard.be

Terug ...

Nieuws

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak