Voorbereiding zaaiseizoen

18/02/2013
Voorbereiding zaaiseizoen Kriebelt het al om weer in de tuin te werken? Laat je niet doen door het weer en begin vandaag. Want vandaag beginnen de voorbereidingen al!

Koude kas
Denk maar aan een koude kas. Een lage kas die op de grond staat. Zo kan je de groenten en planten al in de grond plaatsten, maar zijn ze toch beschermd door koude en wind. Ideaal om jonge plantjes te kweken. Door het microklimaat blijf je de natuur enkele weken voor.
Maar daar blijft het niet bij. Weet je in de winter niet goed wat doen met uw planten en bloemen? Met een kleine serre kan je ze gerust afschermen.

Kweekkas
Naast een koude kas, is een kweekkas ook bijzonder goed. Hierdoor kan je zaaien op warmte. In de kweekkas werk je onder de potgrond met de helft paardenmest en de helft bladeren. Hierdoor krijg je hetzelfde effect als in de compostbak. De temperatuur zal stijgen waardoor je perfect kan beginnen kweken.
De laag zelf mag nu (februari) tot 60 cm dik zijn. Wat je ook kan doen, is onder deze laag nog wat stro leggen. Het stro zorgt voor een isolatielaag. Het enige wat je zeker moet doen is ontluchten. De gassen die hier ontstaan moeten weg kunnen.

Wat kan je nu al kweken?
We zijn nu midden februari. Ideaal om volgende groenten te kweken: sla, spinazie, vroege worteltjes, tomaten en zelfs bieten. Al deze groenten kan je op deze manier kweken. Nog een kleine tip: ook in de zomer komt de koude kas goed van pas voor wie houdt van zomerse groeten. Dit zijn bijvoorbeeld meloenen en komkommers.

Ben je nog niet zeker?
Een miniserre is een erg kleine investering. Enerzijds heb je geen verwarmings- of verlichtingskosten, anderzijds verdient de serre zich snel terug.

Bron: Het Nieuwsblad, zaterdag 16 februari 2013

Terug ...

Nieuws

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak