Lelijke groenten krijgen geen plaats in de supermarkt

04/06/2013
Lelijke groenten krijgen geen plaats in de supermarkt Supermarkten weigeren vaak groenten die er niet mooi uitzien te verkopen. Groenten die nochtans perfect gezond zijn. Deze 'kieskeurigheid' zorgt voor wereldwijde voedselverspilling. De VN waarschuwde hier reeds voor. Wereldwijd proberen mensen dan ook deze groenten toch op tafel te krijgen.

Dit is onder meer het geval in Berlijn. Daar hebben 2 vrouwelijke ontwerpers een bedrijfje 'culinary misfits' opgericht. Doel? Mensen leren dat er niets mis is met deze groenten en het 'echte' gezicht van de natuur tonen.

Ook op andere plaatsen in Europa ontstaan soortgelijke initiatieven. Dit als reactie op het rapport van de VN-landbouw- en voedselorganisatie FAO uit 2011.  Daarin werd gezegd dat we elk jaar een derde van het geproduceerde voedsel weggooien.(1)

Een ander voorbeeld; Uit protest tegen de wereldwijde voedselverspilling worden ‘afgekeurde groenten’ op 29 juni in Amsterdam  op het Museumplein massaal verorberd.
Deze actie is een initiatief van onder meer het Voedingscentrum, Universiteit Wageningen, Youth Food Movement en Natuur & Milieu. Een reactie op de voedselverspilling in Nederland, waar bijna een derde van het voedsel verdwijnt (jaarlijks goed voor 4,4 miljard euro aan perfect gezonde etenswaren die in de vuilnisbak beland). (2)


Het kweken van je eigen groenten zorgt voor een grotere bewustwording bij iedereen. Je weet wat je kweekt en hoe het werd gekweekt. Bovendien kan kweken van groenten het ganse jaar door dankzij een serre. Je zal ook minder kieskeurig worden over het uitzicht van je groenten. Je hebt er namelijk zelf moeite voor gedaan om ze op je bord te krijgen. Voorzie in je eigen groenten.

Nog kieskeurig? Kies liever verantwoord!

Bronnen:
(1)*Mo.be/artikel/lelijke groenten krijgen langzaam eerherstel - 3 juni 2013
(2)*parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3448530/2013/05/28/Afgekeurde-groenten-in-protestlunch-op-Museumplein - 28 mei 2013 
Terug ...

Nieuws

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak