kweekproject

ACD is opnieuw gestart met een kweekproject. Een groepje van een vijftal werknemers hebben een beurtrol om over de middag de groenten water te geven, onkruid wieden, de verschillende teelten op te volgen ...
Dit jaar is er gekozen om bijzondere cultivars van bepaalde groenten te kweken.

Naast groenten worden er ook kruiden, fruit en bloemen gekweekt. De evolutie van alles kan zowel hieronder, als in ons fotoalbum opgevolgd worden.

7 april 2011
De radijsjes bevestigen het feit dat ze snelle groeiers zijn. Ze hebben al mooie groene, hartvormige kiemblaadjes, die wijzen op een goede groei, ook in de grond. De worteltjes komen ook stilaan boven piepen met hele fijne blaadjes.
De courgetten en zonnebloemen zijn verplant in aparte potten. Nu hebben ze nog wat tijd om te groeien totdat ze buiten worden geplant. De aardbeien doen het prima in de aardbeientoren. Ze hebben al heel wat bloemetjes gevormd, die uiteindelijk onze aardbeien zullen worden.

21 april 2011
De aardbeitjes doen het goed, hier en daar zijn er al wat aardbeien te bespeuren. Ze moeten natuurlijk nog wat groeien en afrijpen. De zonnebloemen hebben deugd van de vele zon en warmte van de voorbije weken. De reuzepompoenen en courgettes hebben nu ook hun eerste 2 echte bladeren gevormd. Ze zijn in principe klaar om in volle grond te worden geplant, onder de nodige beschutting. Het is best om nog even te wachten met het uitplanten van de courgettes, want deze zijn heel gevoelig aan vorst. De reuzepompoen staat bij ons in de tunnelkas Superieur 12m². Bij warm weer wordt de serre open gezet. Bij kouder weer blijft de serre dicht, zodat het warm genoeg blijft voor de pompoen om te groeien. De bieslook en basilicum zitten nog in het zaaikistje, het is nog te vroeg om ze uit te planten. Basilicum geeft al zijn typische geur af. Voordat de krop van ijsbergsla wordt gevormd groeit deze sla met grote buitenste bladeren, er moet dus voldoende plaats worden voorzien bij het kweken van ijsbergsla. Er wordt wat gevreesd voor plaatsgebrek. De collega's hebben ervoor gekozen de worteltjes reeds te oogsten. De wortelen "Amsterdamse bak" zijn zeer klein, maar smaken blijkbaar vrij goed.

Bij het verplanten van zaailingen uit het zaaikistje naar een pot is de watergifte van groot belang. De grond mag niet te nat zijn, om rotting te voorkomen. Het is aangeraden om de aarde water te geven en zodat er zo weinig mogelijk water op de plantjes terecht komt. Sommige plantjes verdampen niet genoeg om het water op hun blad te verdampen. Door de aarde voldoende vochtig te houden, wordt het water opgenomen via de wortels.
Planten in aparte potten blijken al snel droog te staan, maar meestal is dit enkel de bovenste laag. Als je onderaan in de gaatjes van de pot voelt aan de aarde, voel je dat die voldoende vochtig is. Het is daarom beter om met een plantenspuit de bovenste laag wat te besproeien.

6 mei 2011
Het mooie weer zorgt ervoor dat de groenten goed groeien. Er hangen al heel wat aardbeien aan de aardbeienplanten. Hier en daar zijn er aardbeien te bespeuren die rood verkleuren. De aardbeientoren staat overdag buiten, 's nachts staat hij binnen. Het verschil in groei van de ajuin Elody is het minst groot. De zaailingen van basilicum zijn verplant in een potje, hierin gebeurt de verdere opkweek. De bieslookplantjes zijn geplant in de 9 vakjestuin.

De courgettes zijn uitgeplant in de tunnelkas Superieur 12m². De paprika's die in de 9 vakjestuin werden opgekweekt, zijn in volle grond geplant in de serre. De rode krulsla en eikenbladsla zijn oogstklaar. De verschillende tomatenplanten zijn uitgeplant in de ALU HOBBY SERRE "The Queen of Green".

16 mei 2011
De evolutie bij de pijpajuin "Elody" is niet zo sterk, maar ze worden zichtbaar dikker. De courgettes voelen zich goed in de volle grond en laten zich al voorzichtig wat zien. Van de verschillende slasoorten is al flink gesmuld. Enkel van de ijsbergsla kan nog genoten worden. De peperplant "Balloon" en de tomatenplanten werden verplant en kunnen volop groeien. De pompoen laat zich voorlopig nog niet zien. Van zodra er bloemen zichtbaar zijn, zal de evolutie duidelijker worden. Bieslook wordt door enkele collega's reeds stevig uitgetest. De basilicum heeft ook een plaatsje in de 9 vakjestuin gekregen. De blaadjes van het kruid zijn herkenbaar, maar nog niet volledig volgroeid. Het kiemen van de zaden van het aztekenkruid is merkwaardig genoeg mislukt, maar we hebben de zaadjes nogmaals gezaaid in een zaaikistje.

De meloenplant kan zijn gang gaan in de volle grond onder de folie van de tunnelserre Superieur 12m². Van de aardbeien kan er bij ACD al volop gesnoept worden. We moeten wel opletten dat de planten niet op de grond hangen, want ook de mieren lusten deze sappige vruchten. De zonnebloemen zijn stevige planten geworden, maar houden hun schoonheid precies nog even verborgen. Ook de paprikaplant heeft al een aardige grootte aangenomen. Bij de artisjok zijn de gekartelde bladeren van de plant goed waar te nemen. Beide komkommersoorten voelen zich perfect thuis in de moestuin voor balkon en terras.
Inleiding

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak