radijs kweken

Raphanus sativus
Radijzen maken deel uit van de familie van de Brassicaceae (kruisbloemenfamilie). Andere groenten die bij deze familie behoren zijn bloemkool, boerenkool, Chinese kool, koolrabi ...

radijs kweken De radijzen die tijdens het kweekproject worden gekweekt, zijn de witte ijskegel en "Flamboyant".

Radijs Flamboyant
De radijs Flamboyant is een langwerpige radijs met een witte punt.

Teeltwijze
De Flamboyant wordt op een diepte van 0,5 tot 1 cm in rijtjes op 10 cm van elkaar gezaaid. Na de opkomst worden ze uitgedund en op 3 cm van elkaar geplant. Na ongeveer een maand zijn ze volgroeid.

Zaaien kan van februari tot mei en van september tot oktober.

Verzorging
De radijs Flamboyant heeft regelmatig vocht nodig. Een onregelmatige vochtvoorziening is ongunstig voor de groei en de smaak.

Oogsten
Vier weken na het zaaien, zullen al radijzen kunnen worden geoogst. De laatste Flamboyant radijzen zullen eind oktober worden geoogst.

Bewaren
De radijs met loof is minder lang houdbaar dan de radijs zonder loof. De Flamboyant radijzen worden het best bewaard in de koelkast in een geperforeerde plasticzak. De radijs Flamboyant is niet lang houdbaar door het hoge vochtgehalte. Door het hoge vochtgehalte wordt de groente glazig of zwart vanbinnen. Slappe radijsjes worden weer knapperig nadat ze een uur in koud water hebben gelegen.

Gebruik
Radijs Flamboyant past goed bij gehakt, rood vlees en bij gebakken vis. Radijsjes zijn rijk aan vitamine C, kalium, calcium, natrium, fosfor en voedingsvezels.

Radijs IJskegel
De ijskegel is een witte radijs met een lange puntige vorm en is zeer pittig van smaak.

Teeltwijze
De radijsjes worden op een diepte van 0,5 tot 1 cm in rijtjes op 10 cm van elkaar. Na het uitdunnen moeten de planten 3 cm van elkaar staan, zodat er voldoende ruimte is om te groeien. De ijskegels kunnen na vier ŗ vijf weken worden geoogst. Door regelmatig te zaaien, wordt er een verspreide oogst verkregen.

- glasteelt: zaaien in maart en september
- vollegrondsteelt: zaaien vanaf maart tot augustus

Verzorging
De ijskegel radijs heeft regelmatig vocht nodig. Een onregelmatige vochtvoorziening is ongunstig voor de groei en de smaak.

Oogsten
De ijskegelradijzen zullen vier ŗ vijf weken na het zaaien oogstklaar zijn.

Bewaren
De radijs 'IJskegel' is minder lang houdbaar met loof dan zonder loof. De radijzen worden het best bewaard in de koelkast in een geperforeerde plasticzak.

Gebruik
De ijskegel wordt geschild, gewassen en vervolgens in reepjes of blokjes gesneden, volgens het gebruik. Deze radijs kan ook worden geraspt. IJskegels kunnen als hapje bij een kaasschotel worden geserveerd.

Het groen van de radijs 'IJskegel' kan worden gebruikt voor het maken van soep.

IJskegels zijn rijk aan vitamine C en bevatten zeer weinig calorieŽn.
radijs kweken

Radijs

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak