pepers kweken

Capsicum species
Pepers behoren samen met aardappelen, paprika's en tomaten tot de familie van de nachtschadigen (Solanaceae). Ze worden als eenjarige geteeld, sommige kunnen als meerjarige worden geteeld.

pepers kweken Tijdens het kweekproject wordt de peper Balloon en Tabascopeper gekweekt

Peper Balloon
Peper Balloon heeft de vorm van kleine lampionnen of mutsjes.
Ze zijn in rijpe toestand rood en veelzijdig in het gebruik.
De smaak is vrij pikant.
De peper Balloon bewaart niet lang maar kan gebruikt worden om te drogen.


Tabascopeper
Capsicum frutescens var. tabasco
De Tabascopeperplant is een kleinere chilipeper met kleinere blaadjes, bloempjes en pepers. Deze variŽteit is een hete peper. Het bekendste product dat hieruit wordt gemaakt is de tabascosaus.

Teeltwijze
Het zaaien van de tabascopeperzaden in de serre kan beginnen vanaf februari. De potgrond die wordt gebruikt voor het zaaien van de tabascopeper moet voedselarm zijn. De zaden zorgen zelf voor de eerste voeding.

De zaden worden maximaal 0,5 cm diep gezaaid. Na het zaaien worden de zaden bedekt met zaaigrond. De potgrond waarin de zaden van de tabascopeper, wordt na het zaaien vochtig gemaakt. Het kweekbakje wordt afgedekt met een deksel, hierdoor blijft de warmte beter hangen en is de vochtigheidsgraad continue. De temperatuur speelt een belangrijke rol bij het kiemen van de zaden. De zaden van de tabascopeper zullen pas kiemen bij 20įC.

Verzorging
De zaaibakken moeten tijdens het opkweken van de tabascopeper voldoende vochtig worden gehouden. Ze houden niet van een te natte potgrond. Als de peperplanten teveel water krijgen, zullen de bladeren geel worden en gaan de vruchten rotten. De kiemende zaailingen van de tabascopeper hebben veel licht nodig en worden op een zonnige plaats in de serre gezet.

Om bladeren te vormen en de groei van de plant te bevorderen is een stikstofrijke meststof nodig. Vanaf het moment dat de peperplant voldoende groot is en voldoende bladomvang heeft, worden er kaliumrijke meststoffen gegeven. De op kalium gebaseerde meststof bevordert de bloei- en vruchtvorming van de tabascopeper.

Oogsten
De tabascopeper kan zowel rijp als onrijp worden gegeten. Deze peper verkleurt van groen, via geel en oranje in rood in 75 dagen. De plant groeit maximum anderhalve meter hoog.

Bewaren
De tabascopeper kan gedroogd worden om lange tijd te bewaren.

Gebruik
De meest bekende toepassing van de tabascopeper is de tabascosaus. De tabascosaus is gebaseerd op olie met gedroogde vermalen tabascopepers.
Het verwijderen van de zaden zorgt ervoor dat de sterktegraad van de peper gaat dalen.
pepers kweken

Pepers

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak