tomaten telen

Solanum lycopersicum
Tomaten behoren samen met aardappelen en pepers tot de nachtschadefamilie (Solonaceae). De rijpe tomaat is gezond, het blad en de stengel zijn giftig zoals bij aardappel, aubergine en paprika. De gifstof in tomaten is tomatine, dit is een glycolalkaloÔde. De stof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen verschillende ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Tijdens het rijpen van de tomaat, verdwijnt de gifstof. De bladeren zijn bezet met haartjes, waarop kliertjes staan die bij aanraking de typische tomatengeur verspreiden. De tomaat is een meerjarige plant, die als eenjarige wordt gekweekt en is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika.

tomaten telen Er worden verschillende soorten tomaten gekweekt tijdens het kweekproject. Ze worden allemaal op dezelfde manier gekweekt (zie ook tomaten dieven), enkel de "Green Copia" wordt koeler gekweekt. Zo hebben we de reuzetomaat "Giant Belgium", de Italiaanse roma tomaat "San Marzano", de gestreepte "Green Copia" en de kerstomaat "Isis Candy"

Tomaat "Giant Belgium"
De Giant Belgium, ook wel Giant Belgian genoemd, is een zeer grote vleestomaat met donkerroze vruchten dat uit de Verenigde Staten afkomstig is. Het gewicht van deze tomaat kan al gauw 0,5 kg bedragen. Het vlezige vruchtvlees heeft weinig zaden en smaakt zoet, als gevolg van een laag zuurgehalte.

De Giant Belgium wordt 0,5 cm diep gezaaid van februari tot april. De optimale kiemtemperatuur bedraagt 24įC. Na het afdekken van de zaden wordt de zaaigrond voldoende vochtig gehouden. Het verspenen van de tomaat Giant Belgium kan 10 ŗ 12 dagen na het zaaien. Het verspenen gebeurt in individuele potjes, die vervolgens op een plaats met veel licht worden gezet. De verdere opkweektemperatuur moet ongeveer 20įC zijn. Ongeveer 18 dagen na het verspenen, zal de eerste bloemtros verschijnen.
De Giant Belgium kan vanaf half mei in volle grond worden uitgeplant. De tomaat zal ongeveer 40 cm groot zijn bij het uitplanten. De plantafstand bedraagt 80 x 50 cm. De tomaten die aan de plant komen, kunnen 15 tot 25 cm groot zijn.
De teeltperiode duurt 80 ŗ 85 dagen.

Tomaat "San Marzano"
Lycopersicum esculentum īSan Marzano'
De tomaat San Marzano is een Italiaanse roma tomaat. Het is een langwerpige tomaat met vruchten tot 80 gram.
Het zaaien van de San Marzano tomaat in de serre kan vanaf begin maart tot midden april. De zaaidiepte is 0,5 cm. Het verspenen van deze tomaten kan van eind maart tot begin mei. De tomaten kunnen buiten worden gezaaid vanaf eind maart tot midden april. De San Marzano tomaten die in de volle grond zijn gezaaid, worden van midden april tot begin mei verspeend. De tomaten worden van begin mei tot midden juni uitgeplant. Het oogsten kan vanaf juli tot begin oktober. De tomaten, gekweekt in openlucht, zullen worden geoogst in augustus en september.

Tomaat "Green Copia"
De "Green Copia" is een grote gele vleestomaat met rode strepen. Het vruchtvlees is zacht en heeft een zoete smaak. De vleestomaat bevat weinig pitten en is daarom geschikt om te bakken of voor in de soep. De planten groeien krachten, maar gaan in de serre niet veel vruchten vormen. De tomaten kunnen in de moestuin voor balkon of terras worden gekweekt. Er blijven best maximum 4 of 5 tomaten per tros, anders zal de plant breken door het gewicht.

Tomaat "Isis Candy"
De Isis Candy is een kleine tomaat, ook wel cocktailtomaat genoemd. De Isis Candy tomaat is een zoete tomaat die eenvoudig te telen is. Deze tomaat groeit uit tot een grote struik, hij kan zowel in de serre als in openlucht in de moestuin voor balkon of terras worden gekweekt.
tomaten telen
tomaten telen

Tomaat

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak