pompoen kweken

Cucurbita species
Pompoenen behoren tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), alsook meloenen, courgetten en komkommers. De pompoen is een eenjarige rankende plant afkomstig uit Midden-Amerika.

pompoen kweken De reuzepompoen "Atlantic Giant" en de spaghettipompoen wordt tijdens het kweekproject gekweekt.

Pompoen "Atlantic Giant"
De Atlantic Giant levert de grootste pompoen, waarmee regelmatig wedstrijden worden gehouden. De vruchten kunnen een gewicht bereiken van 150 - 250 kg.

Teeltwijze
De Atlantic Giant pompoen wordt eind april onder glas in een kweekbak of direct in een bloempot gekweekt. De grond moet voldoende vochtig worden gehouden. Uitplanten kan vanaf 15 mei, als er vier echte bladeren zijn. De plantafstand bedraagt minimaal 1 m.

Verzorging
De pompoenplanten vragen een warme grond, dit zorgt voor een betere ontwikkeling van de wortels. De composthoop is hiervoor de ideale groeiplaats.
De pompoen is zeer gevoelig voor nachtvorst. De reuzenpompoen heeft veel mest, vocht en warmte nodig. Het geven van water gebeurt het best in een cirkel rond de plant, niet rechtstreeks aan de voet van de plant.

Oogsten
Om een grote pompoen te hebben, worden er maar 1 of 2 vruchten behouden. De overige ranken worden verwijderd.
Begin september kunnen de eerste pompoenen worden geoogst. Het is belangrijk dat de pompoenen worden geoogst voor de eerst nachtvorst. De vruchten worden pas geoogst als ze volledig rijp zijn, dit is duidelijk te zien aan de steel. Als de pompoenen rijp zijn, gaat de steel rimpelig worden of barsten vertonen. De stengel wordt vijf centimeter boven de pompoen afgesneden. Vruchten die worden geoogst zonder stukje stengel, rotten sneller.

Bewaren
De geoogste pompoenen worden gedroogd op een luchtige plaats. Na 2-3 weken kunnen ze op een droge plaats worden bewaard bij een temperatuur van 8-12įC. De Atlantic Giant behoort met zijn harde schil tot de winterpompoenen en kan twee tot zes maanden worden bewaard.

Gebruik
De Atlantic Giant wordt voornamelijk geteeld om aan wedstrijden deel te nemen. Het vruchtvlees van de pompoenen kan ook worden gebruikt voor het maken van soep.

Spaghettipompoen
Spaghettipompoen moet in zijn geheel worden gekookt. Was de pompoen, breek de steel af en prik twee gaatjes in de schil. Zo kan het kookvocht tot binnenin de pompoen doordringen. Kook volledig ondergedompeld in lichtgezouten water gaar in ongeveer 35 minuten. Controleer of het vruchtvlees gaar is door in de pompoen te prikken. Als er weinig weerstand is, is de pompoen gaar. Laat de vrucht even uitlekken en snijd dan doormidden. De zaden die wat hard zijn, kunnen worden verwijderd. Schraap de draden er met een vork uit.
pompoen kweken
pompoen kweken

Pompoen

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak