bieslook zaaien

Allium schoenoprasum
Bieslook maakt deel uit van de leliefamilie (Liliaceae). Ze groeien met lange fijne stengels, die in verschillende salades worden gebruikt. Ze bloeien met paarse bloemen die geschikt zijn om te drogen. De bollen aan het uiteinde van de holle stengels zijn niet eetbaar.

bieslook zaaien Teeltwijze
Bieslook zaaien start halverwege maart bij 18 ŗ 20įC in een kweekbak of in aparte portjes. Het zaaien duurt tot juni. De zaaidiepte bedraagt 0,5 - 1 cm. De kiemplanten worden 15 cm van elkaar uitgedund. Bieslook moet voldoende vochtig worden gehouden tijdens de opkweek. Na een zestal weken, mei - juni, worden de zaailingen uitgeplant, met een plantafstand van 25 cm. Bieslook verkiest een kalkrijke, vochtige grond. Bieslook groeit zowel op schaduwrijke als zonnige plaatsen.

Verzorging
Om aantasting door roestziekte te voorkomen, wordt bieslook op een zonnige en luchtige plaats gezet. Dit zorgt ervoor dat het bieslook snel droogt. Indien er toch roestziekte optreedt, kan de plant tot aan de grond worden afgesneden. De nieuwe jonge scheutjes, die daarna verschijnen, zijn meestal vrij van deze schimmel. Bieslook verdort bij de eerste nachtvorst, maar zal in het voorjaar weer groeien.

Oogsten
Bieslook kan het hele jaar worden geoogst.

Bewaren
Bieslook kan in een potje op de vensterbank overwinteren. Bieslook kan enkele dagen bewaren in de koelkast en kan worden ingevroren.

Gebruik
Bieslook bevat veel vitamine A en C. Bieslook mag nooit worden meegekookt, omdat dit ervoor zorgt dat de smaak verloren gaat. Bieslooksnippers gaan heel goed in salades en vinaigrettes. Versnipperd bieslook over gekookte aardappelen is zeer lekker.
bieslook zaaien
bieslook zaaien

Bieslook

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak