basilicum telen

Ocimum "Basilicum"
Basilicum behoort tot de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae). Basilicum is een keukenkruid met een sterke geur en aroma. Het wordt voornamelijk in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt. Basilicum is een eenjarige plant dat 45 cm groot kan worden.

basilicum telen Teeltwijze
Basilicum is het beste te vermeerderen door het zaad dun uit te zaaien in een kweekbakje, dat vervolgens in een verwarmde serre wordt gezet. De ideale opkweektemperatuur is 15 - 20įC. De zaden mogen maar met een klein laagje aarde worden bedekt, omdat het kiemen van de zaden anders te lang zal duren. Het kiemen duurt 7 ŗ 20 dagen. Een teveel aan water zorgt ervoor dat de zaden rotten. De planten worden uitgedund tot 20 cm afstand. Vanaf half mei, als het vorstgevaar is geweken, kan het basilicum in een pot of in volle grond buiten worden geplant.

Verzorging
Basilicum groeit het best op een warme, zonnige plaats die beschut is tegen de wind en vorst. Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard. 's Middags water geven is beter dan 's avonds. Bij heel warme dagen moeten de blaadjes van basilicum worden besproeid. Teveel water geven zorgt ervoor dat de stengels rotten en hangen. Basilicum kan overwinteren in de serre.

Oogsten
Blaadjes van basilicum kunnen het hele jaar worden geoogst, als het basilicum in de herfst en winter binnen groeit. Het is belangrijk om de blaadjes te oogsten voordat basilicum gaat bloeien. Als het basilicum bloeit, vermindert de smaak van de blaadjes.

Bewaren
Basilicum wordt het best vers verbruikt. De blaadjes kunnen ook worden ingevroren.

Gebruik
Basilicum wordt voornamelijk gebruikt bij een tomatensalade. Basilicum kan ook in de soep worden gedaan om de smaak te verfijnen.
basilicum telen
basilicum telen

Basilicum

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak