aztekenkruid kweken

Lippia dulcis
Aztekenkruid is een zoet kruid dat in de zomer met witte bloemen bloeit. De Azteken gebruikten dit kruid als medicijn tegen hoesten, verkoudheid enz. Aztekenkruid is afkomstig uit Midden-Amerika. De bladeren bevatten hernandulcin, dit zorgt voor de zoete smaak van het Aztekenkruid. De plant is door aanwezigheid van kamfer niet geschikt om te gebruiken als suiker. Kamfer behoort tot de terpenen en wordt voornamelijk gebruikt voor zijn geur en om medicinale redenen.

Teeltwijze
Zaaien van het Aztekenkruid kan al vanaf begin februari onder glas. Na twee tot drie weken zullen de zaden kiemen. In maart zal het Aztekenkruid een groeispurt beginnen.

Verzorging
Aztekenkruid wordt het best gekweekt in een pot. Aztekenkruid is niet winterhard en moet binnenshuis overwinteren. De planten mogen vanaf half mei, na de ijsheiligen, tot eind oktober buiten staan op een zonnige plaats. Na de winter, eind februari, wordt het Aztekenkruid teruggesnoeid. Er is een goede afwatering nodig, want de wortels zijn gevoelig aan teveel vocht.

Oogsten
De blaadjes van het Aztekenkruid kunnen ieder moment worden geplukt. Niet alle blaadjes mogen worden weggeplukt omdat dat blaadjes zorgen voor de opname van voedingsstoffen.

Bewaren
De blaadjes van het Aztekenkruid worden kort voor het gebruik geoogst, want ze bewaren niet lang.

Gebruik
Het Aztekenkruid kan worden gebruikt als zoetmaker in thee of om thee te maken. Door de blaadjes van het Aztekenkruid te koken vermindert de hoeveelheid kamfer in de blaadjes.
Aztekenkruid

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak