meloen kweken

Cucumis melo 'Noir des Carmes'
Meloen behoort tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Tijdens het kweekproject wordt de meloen 'Noir des carmes' gekweekt.

meloen kweken Teeltwijze
Meloenplanten worden in het begin van het voorjaar binnen gezaaid in bloempotjes. De zaaidiepte van de meloen zaden bedraagt 1,5 cm. De zaden kiemen binnen twee weken bij een temperatuur van 20 - 25įC. De meloenplanten worden regelmatige verplant in grotere potten totdat ze in volle grond worden geplant. Als er vier echte blaadjes zijn gevormd, kunnen de meloenplanten op hun definitieve plaats worden geplant. De plantafstand bedraagt 75 cm. De meloenplanten kunnen naar buiten als de temperatuur niet meer onder 18įC zakt, vanaf half juni. Als dit vroeger gebeurt, moeten de planten beschermd worden tegen lagere temperaturen. Voor het planten, worden de zaadlobben en de okselogen verwijderd en de kop wordt boven het tweede blad weggenomen.

Verzorge
ing

Meloen planten hebben een voedselrijke bodem nodig met een goed vochtvasthoudend vermogen. Ze hebben een plaats in de volle zon nodig, dat uit de wind ligt. Het afdekken van de meloenplanten tijdens koudere periodes, voorkomt vorstschade. De eerste zijscheuten, die zich ontwikkelen uit oksels van de eerste twee bladeren, worden getopt boven het vierde blad. De zijscheuten die uit de oksels van de eerste zijscheuten groeien, zullen de vrouwelijke bloemen dragen en later de meloenen. Deze zijscheuten van de meloenplanten worden getopt boven het vierde blad. Slappe zijscheuten worden weggenomen. Er worden steeds twee bladeren boven elke meloen bewaard.
De meloenen moeten rechtop liggen, met de steel naar boven, om misvormingen te voorkomen. Er kan een plankje onder de meloenen worden gelegd om de meloenen van de grond te scheiden. Per plant worden er twee tot zes meloenen bewaard.

Oogsten
De meloen, Noir des carmes, wordt in de zomer geteeld. Als de meloenen te vroeg worden geoogst, gelijkt de smaak sterk op die van komkommers. Het oogsten gebeurt als de meloenen bijna overrijp zijn. Dit is duidelijk aan de kleur, de geur (ze verspreiden een aangename geur) en rond de steel vormt er een barst. De meloenen worden met een stuk van de stengel geoogst, dit zorgt ervoor dat ze langer bewaren.

Bewaren
Na het oogsten worden de meloenen twee tot drie dagen op een frisse, goed verluchte plaats bewaard.

Gebruik
De meloen Noir des Carmes kan worden gegeten met hesp.
meloen kweken

Meloen

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak