aardbei kweken

Fragaria vesca
Aardbeien behoren tot de rozenfamilie (Rosaceae). De meest gebruikte cultuurvariŽteit is de junidrager 'Elsanta'.

aardbei kweken Teeltwijze
Aardbeien worden, door de hobbytuinder, voornamelijk geplant, hiervoor is de aardbeientoren ideaal. De aardbeienplanten worden in de gaten en bovenaan in de aardbeientoren geplant. De aardbeien hangen niet op de grond en zijn eenvoudig te plukken. Het aardbeienseizoen loopt van mei tot juli. Vanaf half maart, begin april kunnen de aardbeienplanten worden uitgeplant in de serre. In een verwarmde serre zullen de aardbeienplanten nog beter groeien.

Verzorgen
Om de aardbeien gescheiden te houden van de grond, kan er tussen de planten en onder de vruchten stro worden gelegd, dit is niet nodig bij het gebruik van de aardbeientoren. Het is belangrijk het stro niet te vroeg aan te brengen, anders is er meer gevaar op bevriezing van de bloemen door late nachtvorst. De grond kan namelijk geen warmte meer afgeven. Water geven is vooral nodig vanaf de bloei en tijdens de vruchtgroei.

Oogsten
De aardbeienplanten die half maart zijn geplant, zullen vanaf half mei oogstklare aardbeien geven. De oogstperiode zal ongeveer vier tot vijf weken duren.

Bewaren
Aardbeien kunnen twee of drie dagen worden bewaar in de koelkast in hun geperforeerd bakje. Ze zijn langer houdbaar als het kroontje nog aan de vrucht hangt. Aardbeien kunnen in de diepvries worden bewaard, maar zijn nadien enkel nog te gebruiken in een coulis of confituur.

Gebruik
Aardbeien kunnen zo uit de hand gegeten worden, na ze te spoelen onder stromend water. Ze mogen niet in het water weken en het steeltje wordt pas verwijderd na het wassen. Hierdoor zal de aardbei niet veel water opnemen en zijn aroma behouden. Aardbeien zijn geschikt om te verwerken tot confituur of gelei. Ze kunnen ook gegeten worden met yoghurt, suiker en slagroom. Aardbeien zijn geschikt in een fruitsla en als beleg op taarten.
aardbei kweken

Aardbeien

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak