zonnebloemen zaaien

Helianthus annuus
De zonnebloem behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). De cultivars die tijdens het kweekproject worden gekweekt, 'Autumn Beauty' en 'Titan', zijn allebei eenjarige zonnebloemen.
Helianthus annuus 'Autumn Beauty' is een dubbelhoofdige zonnebloem in verschillende kleuren. De kleuren bestaan uit rood, bruin, oranje en goudkleurig geel. De bloemen zijn tussen de 10 en 20 cm groot, ze groeien 1,8 tot 2,6 m hoog.

zonnebloemen zaaien Teeltwijze
Het zaaien van zonnebloemen kan vanaf maart, onder glas, tot mei. Vanaf eind april kan ter plaatse worden gezaaid. De kiemtemperatuur van zonnebloemen bedraagt 18 - 20įC, voor de verdere opkweek is een temperatuur van 15 - 18įC voldoende. Na half mei worden ze buiten geplant. De zonnebloemen worden, voor het uitplanten, afgehard. De zonnebloemen zullen bloeien van juli tot oktober. Zonnebloemen zullen 9 tot 14 weken na het zaaien, bloeien.

Verzorging
Zonnebloemen hebben meer kali en fosfaat nodig en maar weinig stikstof. De bloemhoofden volgen overdag de richting van de zon. Zonnebloemen groeien het best op een zonnige, beschutte plaat. Zonnebloemen hebben een humusrijke grond nodig, op arme grond zullen ze minder sterk ontwikkelen.

Oogsten
De takken van de zonnebloemen zijn oogstklaar als de lintbloemen omhoog staan. Na het oogsten moeten de zonnebloemen in het water worden gezet.

Bewaren
De zonnebloemen kunnen in de tuin blijven staan, of worden gebruikt als snijbloem. Als de zonnebloemen afgesneden worden als snijbloem, moeten ze in een vaas met water worden gezet.

Gebruik
Zonnebloemen worden vaak gebruikt als snijbloem. Uit de zaden van de zonnebloem wordt de zonnebloemolie geperst.
zonnebloemen zaaien

Zonnebloem

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak