artisjok kweken

Cynara scolymus
De artisjok is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).
De artisjok is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. De Grieken en de Romeinen importeerden de plant uit Noord-Afrika.

artisjok kweken Teeltwijze
Zaaien kan in maart of begin april onder glas. Er is een opkweektemperatuur vereist van minimum 20įC. Bij vroege zaai, zijn er al in de nazomer vruchten. Begin mei kan er in volle grond worden gezaaid, maar de planten leveren het volgende jaar pas bloemen. Na ťťn of twee weken zullen de zaailingen kiemen. Gezaaide artisjokken zien er meestal heel verschillend uit: de ťťn heeft grote stekels aan de bladpunten, de ander heeft een minder ingesneden blad en de derde geeft veel grotere artisjokken dan de rest. Er kunnen in de lente ook wortelstekken van een volwassen plant worden genomen. Dit kan door een goed ontwikkelde scheut af te scheiden van de moederplant, de scheut moet voorzien zijn van een stukje wortel. Vervolgens wordt de scheut in een pot onder glas gezet. Later kunnen ze in de volle grond worden geplant. De artisjokken die op deze vegetatieve methode worden vermeerderd, behouden hun soortechtheid.

Planten
De planten worden twee tot drie keer verpot, omdat ze heel snel groeien. Als de artisjokken klaar zijn om af te harden zijn ze al 40cm hoog. Na de artisjokken af te harden, worden ze half mei, na de ijsheiligen, uitgeplant. De planten hebben ongeveer 1m≤ nodig om te groeien.

Verzorgen
De artisjok heeft een vruchtbare, goed afwaterende grond nodig om veel bloemkoppen te produceren. De beste standplaats is een zonnige, beschutte plek. Artisjokken gaan verschillende jaren mee. Voor de winter worden de artisjokken afgedekt, nadat de stengels tot 15 cm boven de grond zijn afgesneden. In het voorjaar moeten de artisjokken tijdig worden ontbloot. Een andere manier om in het voorjaar opnieuw te kunnen kweken, is het verwijderen van een aantal wortelstekken. Deze stekken worden in potten in een koude serre opgekweekt. Ze dienen als vervangers, als de oudere planten de winter niet hebben overleefd. Na vier jaar worden in het voor- of najaar wortelstekken genomen van de planten. Vanaf nu wordt elk jaar een derde van de planten vervangen. De wortelstekken moeten voorzien zijn van een stukje wortel. Wortelstekken van de artisjok van het voorjaar worden meteen uitgeplant. Stekken van het najaar overwinteren in potten in een serre en worden pas het volgende voorjaar uitgeplant. De grond moet voldoende vochtige blijven zodat de wortelstekken nieuwe wortels kunnen maken.

Oogsten
Het eerste jaar wordt het aantal bloemkoppen beperkt om de volgende twee jaar grotere koppen te krijgen. Het tweede jaar worden de planten beperkt tot vier ŗ zes stengels waaraan bloemkoppen komen. Kleinere koppen uit zijscheuten worden weggehaald. De goede bloemkoppen worden geoogst. Het derde jaar kunnen er vier ŗ zes bloemkoppen per plant worden geoogst, de rest wordt verwijderd. Twee- en driejarige planten geven vanaf juli oogstklare artisjokken.
artisjok kweken

Artisjok

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak