komkommer kweken

Cucumis sativus
De komkommer is een éénjarige groente die behoort tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), waar onder andere courgette en meloen toe behoren.

komkommer kweken Algemeen
De komkommerplant heeft grote bladeren, die over de vruchten heen groeien. Het is een klimplant met hechtranken. De vrucht wordt geoogst als hij donkergroen is. De komkommerplant is parthenocarp, dit wil zeggen dat er vruchten ontwikkelen zonder bevruchting. Een komkommer bevat heel veel water.

Ziekten en plagen
Komkommers zijn gevoelig aan spint. Spint wordt veroorzaakt door mijten. Bij komkommer is het voornamelijk de bonenspintmijt dat de infectie veroorzaakt. Op het blad verschijnen op de bovenkant stipjes, op de onderkant zitten zeer kleine beestjes (mijten). De kleine beestjes zuigen het floeem uit de bladeren.
Valse en echte meeldauw komen veel voor op de komkommerplant. Echte meeldauw vormt een schimmel bovenop de bladeren, valse meeldauw is onderaan het blad te vinden.

Teeltwijze
Komkommers gekweekt onder glas, hebben minder last van ziekten en plagen. In de serre zullen de planten snel groeien en zal er snel kunnen worden geoogst. Komkommers zijn ideaal als vruchtwisseling met tomaat. De start van de komkommerteelt vraagt voldoende hoge temperaturen, overdag 20°C en 's nachts minstens 15°C. Enkele weken voor het zaaien worden de zaaibakken of -potten gevuld met zaaigrond, zodat de zaaigrond al wat kan opwarmen. De zaden van komkommer planten worden het best in aparte zaaipotten gezaaid, zodat ze niet moeten worden verspeend. De zaden worden 1 à 1,5 cm in de grond geduwd, vervolgens worden ze bedekt met potgrond. Daarna wordt er water gegeven totdat de grond vochtig is, de potgrond mag niet te nat zijn. Overtollig vocht zou ervoor zorgen dat het kiempje gaat rotten. Tijdens het kiemen is het belangrijk dat de plantjes voldoende vochtig worden gehouden om uitdroging te voorkomen. Tijdens het kweken van de komkommerplant moet de temperatuur voldoende hoog zijn om de groei optimaal te houden. De komkommerplant verdraagt echter geen rechtstreekse zonnestraling. Koude temperaturen zorgen voor een groeistilstand die het risico op voet- en wortelschimmels verhoogt.
Vanaf het moment dat de komkommerplanten 4 à 6 echte bladeren hebben, kunnen ze worden uitgeplant. Het uitplanten in de serre kan vanaf 1 mei. Als de komkommerplanten later worden uitgeplant, vanaf 15 mei, zullen ze krachtiger groeien en minder last hebben van ziekten en plagen. De planten worden voldoende ruim uit elkaar geplant, één plant per vierkante meter is voldoende. Komkommers hebben een steun nodig om langs te groeien, ze worden regelmatig ingedraaid aan die steun.

Verzorging
Het toevoegen van stikstof aan de komkommerplant zorgt voor een goede bladgroei, kalium zorgt voor stevige, donkere vruchten. De serre moet voldoende verlucht worden, om het overtollige vocht te doen opdrogen. Als de serre te lang dicht blijft, ontstaat er condens op de bladeren en vruchten.
De okselscheuten en bloemen van de eerste 6 à 7 bladoksels worden verwijderd, dit zorgt ervoor dat de plant voldoende bladmassa kan vormen en dat het zevende bloempje een mooie vrucht wordt.
Vanaf de zevende bladoksel wordt 1 op 3 bladoksels ontdaan van hun okselscheuten en bloemen. Als alle bloemen komkommers zouden dragen, dan zou de plant veel te zwaar worden en breken. De zijscheuten worden allemaal verwijderd. Als de plant de gewenste hoogte heeft bereikt, wordt er getopt. Toppen is het wegnemen van de top en zorgt ervoor dat de komkommerplant niet meer in de hoogte zal groeien. Na het toppen wordt de plant extra bevestigd aan de steun. Na het toppen zullen er twee scheuten uit de bovenste bladoksels verder groeien. Die worden vastgebonden aan een horizontale steundraad, allebei 50 cm zijdelings van de plant. De scheuten zullen naar beneden groeien, als ze een halve meter onder de draad hangen worden ze getopt.

Bewaring
Komkommers kunnen het best op kamertemperatuur worden bewaard. Als ze in de koelkast worden bewaard, blijven ze minder lang goed. De komkommer wordt meestal in een salade gegeten.

Tijdens het kweekproject 2011 wordt de citroenkomkommer en de mini-komkommer gekweekt.
Komkommer

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak