Beglazing serre

Beglazing van de serre: een optimale beglazing helpt om energie te besparen.

Folie
Menig serreliefhebber is met een folieserre (folietunnel) begonnen en later op een glazen serre overgegaan. De meest voorkomende folie is polyethyleenfolie. Voor een langere levensduur wordt de folie behandeld tegen de UV-straling. Afhankelijk van de dikte van de folie, laat deze tot 80 % van het licht door.

Folie met een netrooster is iets langer houdbaar doch minder geadviseerd gezien de sterk verlaagde lichtinval. We herinneren u aan het gegeven: licht is belangrijker dan warmte.

Tuinbouwglas

Dit is per definitie het meest geschikte materiaal voor de serre. Tuinbouwglas laat ongeveer 90 % van het zonlicht door. Het glas houdt ultraviolet licht tegen. Ultraviolet licht is niet essentieel voor de plantengroei en een teveel kan schaden. Het glas kan niet verkleuren en is eenvoudig te reinigen. Het condenswater loopt eenvoudig af naar de condensgoot. Het glas houdt goed de warmte vast. Een stukke ruit is heel eenvoudig te vervangen.

Er worden twee glassoorten aangeboden: helder tuinbouwglas en mat tuinbouwglas. Mat tuinbouwglas is weinig doorzichtig, maar wel doorschijnend. Het glas heeft een gladde klant en een ruwe kant. De zonnestralen worden hierdoor diffuus (afgebroken) waardoor de kans op verbranding wordt verminderd. Het mat glas wordt met de ruwe kant naar binnen bevestigd. De lichtinval tussen mat of helder glas is zo goed als identiek.

De techniek van het vastmaken van het glas op het geraamte noemt men beglazing. De traditionele methode is het systeem met de (zwarte) rubberstrips. Deze zorgen ervoor dat de serre volledig lucht- en waterdicht is, waarbij het glas toch een zekere speling behoudt t.o.v. het frame (i.v.m. het uitzetten bij hogere temperaturen). De rubberstrips voorkomen eveneens warmteverlies.

Dank zij het gebruik van rubberstrips zijn onderhoudswerkzaamheden, als het vernieuwen van kit, overbodig. Een andere methode bij de lichtere serres is het kleven van het glas met (metaal)silicone. Hierdoor krijgen we één geheel tussen het glas en het aluminium frame. Polycarbonaat: dit is een licht materiaal, eenvoudig te plaatsen, praktisch onbreekbaar.

De dubbelwandige platen bieden een uitstekende isolatie. De lichttransmissie is beperkter in vergelijking met tuinbouwglas. Kunststof verovert steeds meer marktaandeel. Ongeveer 23 % van de hobbyserres wordt tegenwoordig voorzien van dubbelwandige polycarbonaat of acrylaat platen. Deze kunststofplaten hebben een hoge levensduur, zijn UV-bestendig, licht en haast onbreekbaar. Een wezenlijk voordeel ligt in de lichtverspreiding - door het diffuus licht verkrijgen we nauwelijks verbrandingsverschijnselen. serre

Beglazing serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak