Beluchting serre

Beluchting van de serre

De beluchting in een serre is beperkter dan buiten. Ten gevolge van het serre-effect stijgt de temperatuur heel snel zodra de zon op de serre schijnt. De warmte trekt heel wat ongewenste insecten, ziekten en plagen aan.

Vandaar moet een serre regelmatig verlucht worden, ook in de winter, dit om schimmels en bezoedelde lucht te vermijden en om een gelijkmatige temperatuur te verzekeren. Het aantal dakramen en de grootte van de dakramen is hier van zeer groot belang. Zo kunnen we de temperatuur in de hand houden, frisse lucht binnen krijgen en de luchtvochtigheid beheersen.

Lucht die wordt verwarmd, wordt minder dicht en stijgt op. Daarom zijn dakramen heel belangrijk om de warme lucht eruit te laten. Terwijl de warme lucht opstijgt en eruit gaat door de verluchtingsramen in het dak, wordt frisse, koele lucht ingezogen via de deur. De dakramen in combinatie met een behoorlijk brede ingang zorgen voor het zogenaamde schoorsteeneffect.

Enkele algemene regels i.v.m. luchten:
- hou steeds de temperatuur in een serre in het oog en laat ze niet te hoop oplopen
- vanaf mei best regelmatig overdag luchten. 's Avonds opnieuw sluiten
- in volle zomer ook 's nachts luchten
- in het najaar zoveel mogelijk luchten
- in de winter enkel bij zonnig en vorstvrij weer
- in de winter is ventilatie noodzakelijk om een vochtige atmosfeer te voorkomen
- in volle zomer kan de temperatuur zodanig oplopen dat luchten alleen niet meer voldoende is maar dat je moet gebruik maken van schermdoeken serre

Beluchting serre
Sitemap

Kookworkshop 24/03/2017

Koken met onbewerkte ingrediŽnten die een toevoeging zijn voor onze gezondheid en die vooral erg lekker zijn. Puur, eerlijk, lekker en gezond. Kom de lekkerste en gezondste recepten zelf uit proberen, tijdens deze GRATIS workshop.

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2017

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak