De moestuin voor dummies

Tuintips voor dummies: hoe leg je een moestuin aan?

Wie hip en trendy wil zijn, doet er goed aan om een eigen groentetuin aan te leggen. De moestuin is 'the place to be'!

Jonge gezinnen ontdekken het plezier van urenlang schoffelen in hun moestuin of serre. Ze pakken maar al te graag uit met hun zelf gekweekte sla, tomaatjes en radijsjes. Hip? Zeker en vast! Hier krijg je alvast enkele tuintips voor dummies zodat jij ook de nieuwste rage kunt volgen: het eten van eigen kweek!

'Een goede voorbereiding is het halve werk'
Als je een moestuin wilt aanleggen, is dit niet anders. Ga op zoek naar het meest zonnige plekje in de tuin. Spit de grond goed om en verwijder alle grasresten, stenen en onkruid. Daarna bemest je de grond met een aangepast product.

Hou steeds rekening met 'kapers op de kust'
Vogels en insecten kunnen grote schade aanrichten in je moestuin. Een mogelijke oplossing is het planten van kleurrijke bloemen tussen de verschillende gewassen. De felle kleur en sterke geur van bijvoorbeeld Afrikaantjes trekken de insecten zo aan dat ze de tomaatjes en radijsjes helemaal vergeten. Vogels schrik je af met een vogelverschrikker.
Leuke tuindecoratie!

Nu ben je klaar om zaadjes te kiezen en uw moestuin te starten

Wat doen tijdens de vier seizoenen?

In de moestuin kun je een heel jaar werken. Maar sommige gewassen moet je in de winter planten en andere doen het net beter tijdens de zomer. We geven een beknopt overzicht: Lente In het voorjaar is het tijd voor de grote schoonmaak. Daarna kun je zaaien en kweken, de bodem bewerken, bemesten en eventueel steunmateriaal aanbrengen. Vergeet echter niet te genieten van dit prachtige seizoen.
 

 • tomaten
 • knoflook
 • tijm
 • radijs
 • kool
 • sla
 • peterselie
 • Zomer
  Je zult de handen vol hebben met de bodem onkruidvrij te houden. De potten moeten steeds voorzien zijn van voldoende water en mest. Uitgebloeide bloemen verwijder je best regelmatig en zorg voor plantensteunen. Denk eraan: genieten is het belangrijkste!

 • spinazie
 • bonen
 • rapen
 • veldsla
 • asperges
 • Herfst
  In het najaar kun je beginnen denken aan het volgende kweekjaar. Plant bollen, verzamel stekken, zaad, beschermingsmateriaal,... Maak uw moestuin of serre 'winterklaar'. Dat betekent niet alles snoeien en weghalen. U kunt wel de planten opbinden en beschermen tegen de wind en vorst. Het gereedschap mag schoongemaakt worden. Ondertussen geniet u met volle teugen van uw tuin en het buitenleven.

 • erwtjes
 • wortelen
 • Winter
  U hebt even wat meer tijd om tuinboeken, tijdschriften en websites te lezen ter inspiratie. Dit is het uitgelezen seizoen om catalogi op te vragen, plannen te maken, zaden en bollen te bestellen...
  Af en toe kunt u uw bollen nakijken en bij strenge vorst brengt u extra bescherming aan. Geniet!

 • wortelen
 • prei
 • uien
 • komkommer
 • basilicum
  Uitgebreide kalender per maand

  Januari = Wintermaand
  Februari = Sprokkelmaand
  Maart = Plantmaand
  April = Zaaimaand
  Mei = Groeimaand
  Juni = Bloeimaand
  Juli = Zomermaand
  Augustus = Oogstmaand
  September = Zaaimaand
  Oktober = Wijnmaand
  November = Bottelmaand
  December =  Feestmaand

  Groenten
  Bleek andijvie door de bladeren samen te binden en bleek bleekselderij door de bladvoet aan te aarden. Rooi de laatste aardappelen. Pluk de resterende buitentomaten en laat ze binnen narijpen. Ga door met het poten van voorjaarsknollen.

  Fruit
  Snij de afgedragen stengels van de framboos tot tegen de grond weg.

  Bloemen en planten
  Bind klimrozelaars aan, breng de gevoeligste kuipplanten naar binnen en koop kamerplanten. Ga door met het stekken van pelargonium en fuchia's. Neem het zaad van alle planten en bloemen die je de afgelopen zomer konden bekoren, behalve van F1-hybriden. Koop, scheur en verplant vaste planten. Plant of verplant confieren en andere wintergroene planten. 
 • Groenten
  Ruim in de moestuin koolstronken en maïsstengels op. Berg bonenstaken droog weg. Plant knoflook en begin met het intafelen van witloof. Bloemen en planten Plaats de laatste kuipplanten in hun overwinteringsberging. Ga door met het uit- en verplanten van vaste planten. Begin met het aanaarden van rozelaars en leg een stro- of dennengroenbedekking aan de voet van gevoelige struiken en planten. Geef alleen tropische kamerplanten plantenvoedsel. Vul uw winterharde bakken en potten met allerhande sterke planten en dwergconiferen. 

  Groenten
  Snijd aspergeloof af en verband het.

  Fruit
  Plant vanaf half november fruitbomen en allerlei kleinfruit. Bloemen en planten Plaats de laatste bloembollen in het begin van de maand. Graaf azalea's die binnen zullen bloeien nu uit. Pot ze op in zure potgrond en trek ze in een lichte koele kamer in bloei. Plaats sierasperge, kamerden en de meeste varens en vele andere planten liever in ene wat koelere kamer of hall. Rozen gaan nu de grond in. Aard nu alle rozenstruiken aan om ze tegen de vorst te beschermen. Pak de oculatieplaats stamrozen in stro, vliesdoek of grijze plastic. 

  Algemeen
  Laat alle water uit de buitenleidingen wegvloeien. Stel een wisselteeltplan op voor de moestuin.

  Groenten
  Breng verse stalmest aan maar alleen op het stuk waar volgend jaar de kolen en de bladgewassen komen.

  Bloemen en planten
  Zaai zaden van vaste planten nu in bakjes buiten. Zet nu de voorgetrokken bloembollen zoals narcissen, waarvan de neus enkele cm boven de potrand uitkomt langzamerhand wat warmer. Eigen gekweekte groentjes, fruit en kruiden smaken zoveel lekkerder! Bovendien spaar je er duizend euro per jaar mee uit... Heb je ook de tuinkriebels te pakken? Informeer vlug bij onze verdelers welke serre best bij je past. Ze helpen u graag verder! Contact met ACD Download de digitale prijslijst serre
  Sitemap

  ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

  Na de man cave is er nu ook de She Shed.

  Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

  ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak