Geld besparen met serre

Geld besparen? Kweken in uw eigen moestuin of serre, levert u algauw 920 euro per jaar op

Nu de voedselprijzen de pan uit swingen, kan het de moeite waard zijn om van uw achtertuin een moestuin te maken! Sinds 1996 zijn de voedselprijzen nog nooit zo sterk gestegen. Steeds meer gezinnen laten zich verleiden om een eigen moestuintje te beginnen. Het levert hen zeker iets op. Een tuintje van 40 m² levert je al voor 920 euro aan groenten op. Als u zeker wil zijn van het klimaat in ons wisselvallig Belgenland, dan kweekt u best in een serre.

Prijsstijging groenten en fruit

In vergelijking met augustus 2008 stegen de prijzen van sla, tomaten en prei het sterkst:
 
 • Sla: + 159,73%
 • Tomaten: + 130,65%
 • Prei: + 88,22%
 • Bloemkool: + 46,22%
 • Verse groenten (excl. aardappelen): + 32,90%
 • Paprika's: + 29,98%
 • De West-Vlaamse diepvriesgroentebedrijven overwegen om hun verkoopprijzen dit jaar met minstens 10 procent te verhogen als gevolg van de duurdere groenten. Volgens een topman van één van de Europese spelers in diepvriesgroenten, zullen groenten alleen duurder worden.

  De inflatie is sinds begin 2009 opnieuw aan het dalen, maar dat betekent niet dat alles goedkoper wordt. Vooral onze voedselprijzen gaan tegen de dalende trend in. Fruit werd gemiddeld 10,7 procent duurder.

  Moestuin of serre

  Gezinnen zoeken steeds vaker naar alternatieven omdat onze winkelkarretje steeds duurder wordt door de stijgende voedselprijzen.
  Tuincentra verkochten alvast meer zaaigoed voor groenten en kruiden. De directeur van Velt (de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) verklaart dat het ook zin heeft om zelf te beginnen kweken.

  Als je de opbrengst uit uw eigen moestuin of serre tegen winkelprijzen verrekent, dan kom je aan een bedrag van 920 euro. Natuurlijk is dat bedrag afhankelijk van de oppervlakte. De productie van uw moestuin is deels afhankelijk van de grondkwaliteit en de grillen van het weer. Wilt u onafhankelijk van het weer kunnen genieten van uw groenten, overweeg dan om te kweken in een serre.

  Als u geen tuin hebt, dan kunt u geurige kruiden/planten laten groeien op uw vensterbank. Een kleine tomatenplant, ajuinen en een paar slasoorten kunt u kweken op uw terras of balkon. Kweken in de moestuin of serre is niet langer iets wat enkel gepensioneerden doen. Ook jongeren zien het nut van een eigen moestuin in.

  Investering

  De aanleg en het onderhoud kosten wel iets, maar u wint de investering voor zaden, planten, mest, gereedschap en een serre vlug terug. Volgens een onderzoek van de Federatie van Distributieondernemingen spendeert de helft van de Belgen elk jaar tussen de 100 en 300 euro aan zijn tuin.

  Het mooie weer zorgt in de lente voor een stormloop naar winkels voor tuinbenodigdheden. Daar kunt u een indrukwekkende variëteit aan zaden en groentjezaadjes vinden. De prijs schommelt tussen 1,50 en 5 euro per zakje.

  Er is iets voor elke smaak
  : sla, courgettes, kolen, wortel, pompoen, radijs, waterkers... Tegelijkertijd (her)ontdekken mensen vergeten groenten zoals de zwarte tomaat, aardpeer, snijbieten, knolkervel, rode biet, rode tuinmelde, mispel, ficoïde (slasoort), tétragone (spinaziesoort), zeekraal, paardenbloem, kardinaalsmuts, pastinaak, brandnetel... en dat komt de biodiversiteit ten goede!

  Er wordt geschat dat van alle groenten die in de afgelopen 100 jaar zijn geteeld, ongeveer 75 procent verdwenen is. Zonde ! Zie het als een kans om nieuwe smaaksensaties te ondekken... De vraag naar volkstuintjes zit in de lift. In de stad wil iedereen een lapje grond dat voor enkele tientallen euro's gehuurd kan worden. De wachtlijsten groeien voortdurend.

  Wat brengt het u op?

  Bijvoorbeeld:

 • Een tomatenplant heeft een gemiddelde opbrengst van 2 tot 5 kilo
 • Van een pakje bonenzaadjes kunt u 20 kilo oogst verwachten

  Wat houdt het hebben van een eigen moestuin in qua werk?

  Tuinieren is een winstgevende vrijetijdsbesteding. Daarenboven kunt u zich ontspannen in de open lucht en met een beetje goede wil het volledige jaar genieten van dagverse groenten. MAAR... Uw moestuintje zal enkel het beste van zichzelf geven als u er tijd voor vrijmaakt. Enkel zaaien en planten is niet genoeg. De grond voorbereiden, onderhouden, besproeien, bemesten, schadelijke insecten verjagen, onkruid wieden, ... hoort er ook bij. Bovendien moet de productie geoogst, gewassen, gekookt en bewaard worden. U zorgt er het best voor dat niet al uw groenten op hetzelfde moment rijp zijn.
 • Dit kunt u doen door het zaaien en planten te spreiden en rekening te houden met oogsttermijnen. Bonen kunnen al enkele dagen na de eerste een nieuwe oogst geven. In het volle seizoen zal een courgettestek elke week groenten geven. Een ze te groot zijn, worden de courgettes oneetbaar. Informeer u vooraf zodat u niet bedrogen uitkomt! Bron: De Tijd - 24/04/2009 / Het Nieuwsblad - 25 & 26/04/2009 - pag. 37 / artikels van Netto.be / hln.be serre
  Sitemap

  ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

  Na de man cave is er nu ook de She Shed.

  Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

  ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak