Tomaten kweken

Tomaten kweken

Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie (Solonaceae). De rijpe gekweekte tomaat is gezond, maar het blad en de stengel zijn giftig. De gifstof in tomaten is tomatine. Deze stof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen verschillende ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Tijdens het rijpen van de tomaat, verdwijnt deze gifstof. De tomaat is een meerjarige groente dat als eenjarige kan worden gekweekt. Het is een kruipende plant dat men rechtop laat groeien om de gewasoppervlakte te spreiden en om ziektes te vermijden. Tomaten kweken langs tomatenspiralen is ideaal. Alle tomatenrassen kunnen worden gekweekt in de hobbyserre, tomaten kweken in openlucht veroorzaakt aantastingen van de aardappelziekte. De extra beschutting van het glas of plastiek zorgt voor meer warmte en minder wind.

Zaaien

Tomaten zaaien kan vanaf maart tot half april, in een kweekbak onder glas. De kiemtemperatuur bedraagt 22 - 25įC. De zaaigrond kan worden opgewarmd door verwarmingsonderleggers of bodemverwarmingskabels. De zaden van tomaten worden 0,5 tot 1 cm diep gezaaid en worden vervolgens afgedekt met aarde of wit zand. Twee weken na het zaaien komen de jonge kiemplanten op. Na opkomst, wordt de verdere opkweektemperatuur voor de tomaten verlaagt naar 20 - 23 įC. Er moet voldoende vocht en licht voorzien zijn om twee weken na de kiemblaadjes, de eerste echte blaadjes te ontwikkelen. Als de plantjes ongeveer 10 cm groot zijn, worden ze verpot in potten met een diameter van 10 ŗ 15 cm. Na regelmatige vochtvoorziening en vooral voldoende licht, zullen de planten in enkele weken tot stevige tomatenplanten uitgroeien. Te weinig licht geeft langgerekte slappe planten.

Uitplanten

De tomatenplanten kunnen begin mei al in de serre worden uitgeplant. De plantafstand bedraagt 50 cm. Tomatenspiralen steunen de omhooggroeiende planten. De stengel van de tomaten wordt geleidelijk aan hoger vastgebonden aan de tomatenspiralen. Direct na het uitplanten hebben de planten veel water nodig, Later zal twee keer per week water geven voldoende zijn of er kan regelmatig een kleine hoeveelheid water worden gegeven met behulp van de druppelkit. Na het uitplanten van de tomaten worden de onderste bladscheuten tot op een hoogte van 30 ŗ 40 cm verwijderd, zodat ze niet op de grond hangen.

Verzorging

De tomaten hebben heel veel licht nodig om te groeien, hiervoor wordt er 1 hoofdstengel overgehouden en de zijscheuten worden weggenomen. Het wegnemen van de zijscheuten wordt ook wel dieven genoemd. De dieven of okselscheuten maken de plant te vol en vragen veel voedingsstoffen. Kijk hiervoor zeker bij tomaten dieven. Bladeren plukken zorgt er ook voor dat er meer licht tot aan de vruchten kan. De serre regelmatig luchten, zorgt voor een lagere luchtvochtigheid. Dit zal ook de bevruchting bevorderen. Indien de luchtvochtigheid te groot is, gaan de tomaten scheuren. Water geven gebeurt het best op de grond rond de planten en niet op de bladeren. Na half mei hebben tomaten geen verwarming meer nodig. Als de planten hun hoogte hebben bereikt, kunnen ze worden getopt. Het schermen van de tomatenserre bij hitteperiode vermijdt te hoge temperaturen.

Oogsten

Het oogsten van de tomaten uit de serre, kan vanaf juli tot september. De tomaten hebben hun volledige kleur en voelen zacht aan bij het oogsten. Hoe minder tomaten aan de plant, hoe beter de plant terug zal groeien. Na de oogst worden de planten opgeruimd. Het is heel belangrijk om het volgende seizoen de tomaten op een andere plaats in de serre te kweken. Door aan vruchtwisseling te doen, verlaagt het risico dat de bodem aangetast wordt door verschillende ziekten. tomaten kweekproject serre

Tomaten kweken
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak