Aardbeien kweken

Aardbeien: kweek het gezondste fruit

Herkomst en functie
De (wilde) aardbei was al bijzonder populair bij de Romeinen. Ze kweekten niet enkel aardbeien omwille van hun smaak, maar ze gebruikten de fruitsoort eveneens voor hun helend effect, vb. alle infecties, keelontsteking,... en voor cosmetische doeleinden. Zelfs tot op vandaag raden voedingsdeskundigen een aardbeienkuur aan, ze reinigen immers ook darmen en bloed.

Hoe leerden we de aardbei kennen?
De vuurrode vrucht, zoals we ze nu kennen, werd door de Franse ontdekkingsreiziger Antoine Amadée Frézier begin de 18de eeuw meegebracht uit de staat Virginia (Verenigde Staten van Amerika). Dit verklaart meteen de Franse benaming 'fraise'. Door het kruisen met de bosaardbeitjes zijn de hedendaagse aarbeien ontstaan, zoals Elsanta, Gariguette...

Soort vrucht

De aardbei behoort eigenlijk tot de familie van de roos. Het is een schijnvrucht, waarvan de pitjes op de aardbei de eigenlijke vruchten zijn. De aardbei zit boordevol vitaminen, vezels en mineralen: A, B1, B2, B6, C, E en K. Vandaag zijn er een 600-tal verschillende rassen met hun eigen kwaliteiten en aroma's. De Elsanta is bij ons de meeste gekende van het aardbeienassortiment. Deze aardbei is een mooie kegelvormige vrucht met een zoete smaak en een fijn aroma.

Het kweken in een serre
Het is optimaal voor de aardbeiplantjes om de grond een tweetal weken voor het planten voor te bereiden. Dit kunt u doen door een flinke hoeveelheid goed verteerde compost toe te voegen aan de bodem. Een aardbeiplant geeft namelijk de voorkeur aan humusrijk, frisse en vruchtbare bodems. Let wel op dat de wortels nooit in aanraking komen met verse mest! U kunt jonge plantjes kopen bij een kweker, maar u kunt evengoed uitlopers van uw eigen planten gebruiken om te planten.

Het uitplanten gebeurt in de loop van augustus en ongeveer één jaar later kunt u oogsten. Meestal opteren kwekers voor substraatteelt (= kweken onder glas of onder gestookte tunnels). Zo heeft u in het voorjaar vroeger aardbeien en kunt u er ook langer van genieten in het najaar. Dankzij de serre kan u al vanaf eind april aardbeien kweken.

In een verwarmde serre kan u nog 14 dagen vroeger beginnen dan in een onverwarmde serre. Het is voldoende om de temperatuur in uw serre met 7 graden te verhogen. In deze periode kan het 's nachts wel nog vriezen, dus daarom kunt u beter tijdig 's namiddags uw plantjes beschermen. Leg er een folie over en sluit uw serre of tunnel op tijd af. Het is wel belangrijk dat tijdens de bloei de wind en bijtjes voor de bestuiving kunnen zorgen.

Aardbeien kunnen op bijna elke grondsoort gekweekt worden, maar de grond in de serre mag niet te nat zijn. Overtollig water kunt u het best afvoeren. Te veel water is nefast, maar ook watertekort is slecht voor de aardbeiplant. Aardbeien zijn waterig vruchten en ze kunnen gemakkelijk aangetast worden door Botrytis of grauwe schimmel. Ook de bladeren en stengels kunnen daaronder lijden. De aangetaste delen kunt u herkennen door de bruine, rotte plekken. Die plekken worden later met een stuivend, grijs schimmelpluis bedekt.

U kunt grauwe schimmel vermijden door geregeld de dode bladeren te verwijderen of door de planten niet nat te gieten bij het bewateren. Ook een te hoge luchtvochtigheid moet vermeden worden. Zorg voor een goede bemesting en bewatering. Een goede bemesting: bijvoorbeeld +- 50 gram blauwe korrel per m² in juli en +- 50 gram blauwe korrel per m² in augustus.

Een strobed onder de aardbeien creëert een vochtig klimaat aan de voet van de planten en dat is een gunstige zaak. Het strobed voorkomt zo dat de vruchten in aanraking komen met de aarde en het onkruid kan niet hoog opschieten. Stro en bolkaf komt in aanmerking als strooisel.

Enkele aardbeien rassen om zelf te kweken
Ostara, Rapella en Everest
 
 • Ostara is het beste ras om te kweken in de moestuin. Dit ras is heel gemakkelijk om te telen, met een hoge productiviteit. Deze aardbeien zijn te oogsten eind oktober en hebben een heel goede smaak.
 • Rapella is een ras dat fors groeit. De plant krijgt grote vruchten die goed zijn van smaak. Let wel: Rapella is gevoelig voor bodemziekten!
 • Everest is een heel productief ras dat weinig gevoelig is voor meeldauw. De aardbeien zijn meestal stevige vruchten met een goede smaak. Maxim, Tenira, Pavana, Tago, Elvira en Korona. 
 • Maxim is enkel geschik voor het kweken in volle grond. Dit ras is gemakkelijk te telen en levert gegarandeerd grote vruchten. Rijpt vrij laat. 
 • Tenira is een goed productief ras dat uitstekend kan gebruikt worden voor verwerking. 
 • Pavana is een ras dat resistent is tegen roodwortel rot en ze is weinig gevoelig voor meeldauw. Een zeer productieve soort met een goede smaak.
 • Tago is een vrij laat ras om te kweken in de volle grond. U krijgt grote vruchten en kunt dit ras gebruiken voor meerjarige teelten. Dit ras is niet erg gevoelig voor bodemziekten.
 • Elvira is zeker geschikt voor een vervroegde teelt. Deze aardbeiensoort levert grote vruchten met een goede smaak.
 • Korona is een ras voor de volle grond. U krijgt mooie, donkere vruchten met een zeer goede smaak. Korona is niet erg gevoelig voor ziekten.
 • Combinatieteelt
  De aardbeiplant stelt het gezelschap van spinazie, bonen en tijm erg op prijs. De aanwezigheid van kook verdraagt de plant echter niet.

  Uitzicht van een aardbei

  Verse aardbeien zijn glanzend rood, gaaf en droog. Het zijn vruchten die gevoelig zijn voor hitte en transport. U kan ze hoogstens 3 dagen ongewassen en in hun verpakking bewaren in de koelkast.

  Smakelijk !

  Was de aardbeien voorzichtig zonder het kroontje te verwijderen, anders zuigen de vruchten water op waardoor de aardbei flets wordt van smaak. U kan er heerlijke recepten mee bereiden: zoals o.a. confituur, sorbet, bavarois, fruitsalade, aardbeientaart, aardbeienmilkshake, in yoghurt, op een ijsje of gewoon op de boterham... Aardbeien bevatten slechts 23 Kcal per 100 gram, 91 gram water, 1,2 gram vezels 60 milligram vitamine C, een natuurlijk suikergehalte van 5,1 gram. Gezond én fijn voor de lijn!

  Allergisch aan aardbeien?

  De haartjes op de vruchten kunnen een allergische reactie veroorzaken. Wilt u toch genieten van deze lekkere vruchten, dan kunt u dit eens proberen: de aardbeien enkele seconden in kokend water dompelen, ze heel vlug wassen met warm water of de vruchten besprenkelen met wat citroensap zou soelaas brengen. Het proberen waard!

  Aardbeien = lekker genieten van de geur, kleur en smaak
  Foto: Pascal Vyncke, www.SeniorenNet.be serre

  Aardbeien kweken
  Sitemap

  ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

  Na de man cave is er nu ook de She Shed.

  Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

  ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak