Basilicum kweken

Zelf tuinkruiden kweken: basilicum kweken

Herkomst basilicum

De roots van Basilicum liggen in India. Dit kruid is via ontdekkingsreizigers en soldaten bij ons terechtgekomen. De Grieken en Italianen zijn al meer dan duizend jaar dol op dit 'koningskruid' (zoals de Grieken dit noemen).

Basilicumplant


Basilicum is een gevoelige éénjarige plant en de geur doet ons denken aan kruidnagel. De plant wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed. De stengels van basilicum zijn fijn, geribbels, vierkant harig. De vertakte stengel is lichtgroen tot rood aan de basis. De plant heeft grote, gekartelde, ovale, heldergroene bladeren.

Zelf basilicum kweken


Basilicum bloeit in de nazomer (kleine, geurige bloesems met een wikke kleur). In een hobbyserre kan men dit plantje zaaien vanaf april-mei. Vanaf het moment dat het plantje 2-4 echte blaadjes heeft, kan men het oppotten en rond eind mei uitplanten. Het plantje sterft af bij de eerste nachtvorst. Eind mei is de kans op vorst geweken en kan basilicum gerust buiten staan. De plant groeit het beste op een zonnige én warme plaats. Zorg wel voor beschutting tegen de wind en snikhete middagzon. De grond is het best goed gedraineerd en vochtig.

Let wel op voor slakken, want ze zijn dol op dit plantje. Om te vermijden dat deze beestjes uw basilicum aanvallen, kan u er scherp zand of as rond strooien of gebruik maken van onze slakkenval. Het uitnijpen van de bloembollen bevordert de groei zo kun je meer blaadjes oogsten. Basilicum kun je het best vermenigvuldigen door het zaad dun uit te zaaien in een verwarmde ruimte, bijvoorbeeld een serre, kweekbak of tunnel. Zorg ervoor dat de zaailingen niet te veel water krijgen, want dan kunnen ze verrotten. Het best kun je de plant 's namiddags water geven i.p.v. 's avonds. Bij heet weer besproeit u de bladeren. Heeft u geen tuin? Dan kun u basilicum in potten binnenshuis kweken.

Gebruik basilicum


Basilicum is een belangrijk keukenkruid. Dit kruid is vooral populair bij Italiaanse, maar ook bij Thaise gerechten. Denk maar aan de lekkere tomatensaus, spaghetti, ... Ook bij volgende gerechten past basilicum goed: lamsvlees, kalfsvlees, kip, salades, tomaten-, groente- en kippensoep

Basilicum geeft uw gerechten net dat ietsje meer!
Nog enkele belangrijke tips en informatie:

 • Vermijd contact met warmte en ijzer, want basilicum verliest hierdoor heel snel zijn kleur en het kruid gaat metaalachtig smaken
 • Om verkleuring te voorkomen, gebruikt u best een inox mes voor het snijden van basilicum. In de oude Italiaanse keuken wordt het kruid met de hand in stukjes gescheurd.
 • Basilicum mag nooit gekookt worden, het smaakt het best vers en wordt dus het best als laatste op de gerechten geserveerd.
 • Basilicum heeft ook een geneeskrachtige werking. Het helpt bji onze spijsvertering, is kramp- en hoestwerend, urinedrijvend, koortsverlagend, schimmelwerend en kalmerend.
 • Om vliegen te verdrijven kunt u potten met basilicum op de vensterbank zetten
 • Wees tijdens de zwangerschap voorzichtig met de etherische olie op basis van basilicum, want het werkt als menstruatie- en weeënopwekker serre
 • Basilicum kweken
  Sitemap

  ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

  Na de man cave is er nu ook de She Shed.

  Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

  ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak