Bieslook kweken

Zelf tuinkruiden kweken: bieslook

Herkomst bieslook

Bieslook is al bekend 3 eeuwen voor Christus, voral in de Oosterse samenleving. In China werd het gebruikt als tegengif tegen allerlei vergiftigingen en om het bloeden te stelpen. In het verleden werd het ook het 'heilig kruid' genoemd. Dit keukenkruid is niet enkel populair in de keuken, maar ook als vaste plant in onze tuin.

Familie bieslook


Bieslook behoort tot de familie van de ui. Het is een vaste, winterharde plant met prachtige, lichtpaarse bolvormige bloemen. Als je de plantjes enkel wenst te gebruiken als smaakmaker voor je gerechten laat je ze beter niet in volle bloei komen. De bloembollen remmen de smaak en de stengelgroei af. De groene holle stengels van het plantje zijn grasachtig en geven een zachte ajuinsmaak af. Bieslook wordt in de volksmond ook pijpgras of uiengras genoemd.

Zelf bieslook kweken


Bieslook kweken is kinderspel! Het bieslookplantje wordt het best geplaatst op een kalkvrije, goed bemeste, vochtige groend, het plantje verkiest schaduw boven de zon. Bieslook is het ideale kruid voor elke beginneling. Men kan al begin mei beginnen zaaien in volle grond, maar ook in een kweekbak. Plant de zaadjes in geultjes van ca. 5 mm diep. Laat ze kiemen in een donkere plaats bij een temperatuur van 25° C. Je kan het plantje na enkele weken verplanten naar een kweekbak op de vensterbank, liefst op een koele plaats.

Het is ook mogelijk om bieslook te vermeerderen door zaaien of scheuren. Het scheuren wordt het meest gebruikt. Het jonge plantje wordt uitgeplant in mei-juni en kan geoogst worden in het vroege najaar. Bieslook oogst u door het tot 3 centimeter boven de grond af te knippen. Dat kan ongeveer 4 keer per jaar. Hou er wel rekening mee om tijdens het kweken het plantje voldoende vochtig te houden, het plantje mag eigenlijk nooit helemaal droog staan. Het scheuren van bieslook gebeurt best in het voorjaar met goedgevormde plantjes die men uit elkaar kan trekken.

Als u slechts een kleine tuin heeft of uw serre staat vol, dan kunt u ook bieslook in een pot op de vensterbank kweken. Wie bieslook in de nabijheid van rozen plant, dan behoedt u deze bloemen van zwarte vlekken.

Gebruik bieslook


Bieslook is heel lekker bij salades, aardappelen, soepen, gerechten met eieren, vis of vlees... maar dit tuinkruidje moet steeds vers gebruikt worden. Kook zeker nooit de bieslook mee, want dan krijgt het een bittere smaak. Van water wordt bieslook slap, dus kunt u dit tuinkruid beter niet wassen. Bij gedroogde bieslook verdwijnt alle smaak. Het mag ook enkel versneden worden met schaar of mes en niet gehakt, anders gaat al het sap verloren.

Werking bieslook


Bieslook is tevens rijk aan vitamines (A en C) en bevordert de eetlust, zorgt voor een goede vertering en het werkt tevens zacht relaxerend. Net als andere leden van de uienfamilie is het kruid waterafdrijvend. Het zou bovendien helpen tegen een kater! serre

Bieslook kweken
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak