Bonenkruid kweken

Zelf tuinkruiden kweken: bonenkruid

Dit tuinkruidje heeft, zoals zijn naam doet vermoeden, een band met de peulvruchten. Het zou zelfs de groei van deze vruchten bevorderen. Bonenkruid is het neefje van basilicum. Beide soorten behoren tot de familie van de lipbloemigen.

Herkomst


De oorsprong van bonenkruid moeten we zoeken in het gebied van de Zwarte- en de Middellandse Zee. De Romeinen waren in de tijd dol op dit kruidje. Rond de 9de eeuw raakte het ook bij ons bekend. Het werd in het begin vooral gebruikt tegen impotentie.

Bonenkruidplant


We kennen het bonenkruid als eenjarige plant (zomerbonenkruid) en als doorlevende plant (winterbonenkruid). De meeste mensen verkiezen de smaak van de eenjarige plant (de smaak neigt naar peper), maar beide zijn perfect te verwerken in de gerechten. (Eigenlijk bestaat er nog twee soorten bonenkruid, namelijk paarsbloeiend bonenkruid en het kruipend bonenkruid. Wij geven echter uitleg over de eerste twee soorten.) De plant wordt 30 tot 50 cm hoog, groeit ruig en ongelijkmatig en de stengels zijn zwak en houtig. De beide soorten staan in bloei van juni tot september.

Zelf bonenkruid kweken


Lente: zaaien, stekken en scheuren
Zomer: het is goed om regelmatig het blad te plukken; u laat het zomerbonenkruid beter niet in bloei komen, want dan gaat het aroma verloren
Herfst: bescherm de plantjes tegen de vorst
Winter: u zorgt het best voor een winterdek, ook al zijn de planten winterhard.

Het uitzaaien van het bonenkruid gebeurt best in een zonnige plaats, het kruidje geeft minder aroma als het geplant is in de schaduw.
 
 • Zomerbonenkruid: Kan al gezaaid worden vanaf april-mei in huis of in de hobbyserre. Dit kruidje van geplant worden in vruchtbare grond, maar vermijd verse compost. Deze plantjes zijn niet vorstbestendig, tijdig afdekken is de boodschap. Zaai in rijtjes van ongeveer 30 cm uit elkaar. Zorg voor voldoende licht en geen te hoge temperatuur. Regelmatig bevochtigen is noodzakelijk.
 • Winterbonenkruid: Kan vanaf april tot september gezaaid worden. Het kan daarna uitgeplant worden of u kunt het stekken in de zomer. Dit plantje houdt eveneens van de zon, maar verkiest vochtdoorlatende, kalkhoudende grond. Bonenkruid is een moeilijke kiemer, dek het zaad af met slechts een beetje aarde. Vijand nummer één is de zwarte bonenluis. Anders heeft deze plant weinig last van schadelijke organismen.
 • Gebruik bonenkruid

  U kunt bonenkruid perfect drogen of invriezen, de smaak wordt er nauwelijks of niet door beïnvloed. In tegenstelling tot sommige kruiden, komt bonenkruid het best tot zijn recht als u het laat meekoken. Het geeft een pittige, ietwat pikante smaak af die u doet denken aan tijm en munt. Het maakt de zwaardere gerechten lichter verteerbaar. Bonenkruid is ook ideaal om de aangename geuren weg te nemen van koolsoorten en spruitjes. Het spaart de maag en darmen, is ontstekingsremmend en zorgt bovendien voor een goede nachtrust. serre
  Sitemap

  ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

  Na de man cave is er nu ook de She Shed.

  Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

  ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak