Citroenmelisse kweken

Zelf tuinkruiden kweken: citroenmelisse

Citroenmelisse is een overblijvende of vaste kruidachtige plant.

Herkomst citroenmelisse

De herkomst van citroenmelisse ligt in het zuiden van Europa. Dit kruidje is verwant aan munt. De Grieken gebruikten het 2000 jaar geleden al als keukenkruid en als medicijn. Via de Romeinen en Arabieren is het bij ons terechtgekomen.

De citroenmelisse plant

De plant behoort tot de lipbloemigen, dit kan je merken aan de witte bloemen in kransen. Het is een doorlevende plant die in de winter onder de grond verder leeft via hun wortelstokken. De blaadjes zijn eivormig, harig, generfd, gekarteld en licht groen. Het plantje geeft een honingzoete citroengeur af, die weliswaar minder sterk is dan citroenkruid (deze twee soorten worden soms met elkaar verward). De stengels van de plant zijn harig, vertakt, vierkant en lichtgroen. Citroenmelisse bloeit van juli tot augustus en wordt ongeveer 1 meter hoog.

Zelf citroenmelisse kweken

Citroenmelisse is gemakkelijk te kweken in de (moes)tuin en in een pot op het balkon. Het voelt zich in zijn nopjes in voedzame en vochtige grond. Planten in de zon geven meer smaak af, maar de zon mag niet te fel zijn. Ze worden best gezaaid op plaatsen waar in de vroege namiddag reeds schaduw valt. De beste periode om dit plantje te zaaien is de lente.

Dan is het gemakkelijk te vermeerderen. Het plantje zaait dan zichzelf uit en men kan het dus op verschillende plaatsen in de tuin terugvinden. Men kan de plantjes vermeerderen door te scheuren en te stekken, de eerste wijze is de eenvoudigste. Na opkomst moet u de citroenmelisse uitplanten op 60 centimeter opstand. Citroenmelisse is een sterk kruidje dat goed bestand is tegen ziektes en insecten. Het kan wel geplaagd worden door de zuringhaan. Het zijn vooral de larven die schade kunnen berokkenen. De enige oplossing is de beestjes vangen.

Gebruik citroenmelisse

De mogelijke toepassingen van citroenmelisse zijn heel uiteenlopend. U kunt het blad gebruiken in boeketjes. Als u citroenmelisse rond bijenkorven en boomgaarden plant, dan worden bijen aangetrokken voor het bestuiven. Daarnaast kunt u het sap van citroenmelisse toevoegen aan meubelwas.

Koken met citroenmelisse

Citroenmelisse moet vers gebruikt worden, zeker nooit meekoken. Het biedt een extra aroma aan visgerechten, kalfsvlees, champignons... Hak de verse bladern fijn in salades, witte sauzen voor vis, mayonaise, zuurkool of haring in het zuur. Ook bij fruitsalades, gelei, wijnen en vruchtendranken smaakt citroenmelisse goed. Met het aftreksel van verse bladeren kunt u melisse thee maken.

Geneeskundige krachten van citroenmelisse

Een thee van citroenmelisse kan helpen tegen hoofdpijn, spanningen en depressie. Dit kruidje verlicht ook buikkrampen en helpt bij een moeilijke spijsvertering. Het is ook goed tegen slapeloosheid (in combinatie met Lavendel en Meidoorn) en het kruid heeft een antivirala werking bij herpesinfecties. Het plantje kan ook soelaas bieden bij insectenbeten en zweren. Let wel: een te hoge concentratie kan allergische reacties veroorzaken. serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak