Asperges doorheen het jaar

Asperges doorheen de tijd

Asperges hebben een zeer lange geschiedenis. Er zijn zelfs afbeeldingen teruggevonden in de piramide van Sakara in Egypte, waarin vijfduizend jaar geleden asperges dienden als offergaven.

Ze werden genoemd als "bijzondere fosforelementen die gunstige invloed hebben op het innige samenleven tussen man en vrouw". Asperges worden alom genoemd als de liefdesgroente. Fransen noemen asperges zelfs les pointes d'amour en Duitsers spreken over Liebesstöckel. Nog zo'n voorbeeld uit de geschiedenis is er één van Julius Caesar, hij ontdekte dat zijn liefde voor Cleopatra een extra stimulans kreeg na het eten van asperges.

In België wordt er gesproken van 'Mechelse asperges' omdat ze vooral in de streek van Klein-Brabant geteeld worden. Terwijl in Nederland het zwaartepunt van de lekkere asperges in Limburg aan de Maaskant ligt. Alles wat je moet weten over asperges Aanvankelijk was de asperge een wilde plant die in kreupelhout groeide. Naast witte, zijn er ook groene en paarse asperges.

Het aspergeseizoen begint in maart met asperges die je kan kweken in de serre en in de kweekbakken van ACD. Het seizoen loopt tot eind juni. Dat is niet zo lang, maar de aspergeplant heeft tijd nodig om weer op krachten te komen voor het volgende aspergeseizoen. De beste maanden voor asperges zijn de maanden mei en juni.

Bij aankoop van asperges is het belangrijk dat je let op de kleur, de vorm en vooral de versheid van de asperges. Als je zelf de asperges gekweekt hebt, dan kan je aan de kleur zien wanneer ze klaar zijn om op te eten. Je houdt er best rekening mee dat asperges niet zo lang vers blijven. We raden aan ze niet langer dan drie dagen te bewaren in de koelkast. Als je ze invriest kun je ze ongeveer negen maanden bewaren.

Bereiding van de asperges:
 

 • Breek de stengeluiteinden af
 • Schil de aspergestengels van boven naar onder en doe dit met een dunschiller
 • Bind ze samen in busseltjes of leg ze in een speciale kookpan waarbij je ervoor zorgt dat de kopjes boven het kookwater uitsteken
 • Laat de asperges ongeveer 15 minuten koken
 • Laat ze uitlekken op een schone handdoek serre • Sitemap

  ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

  Na de man cave is er nu ook de She Shed.

  Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

  ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak