Bodemstructuur

Alles begint bij de bodem

Elke verstandige tuinier weet dat de basis van alles wat je wil kweken, begint bij een goede bodemstructuur. Wat moet je weten? De bodem is levensnoodzakelijk voor de planten. Wanneer een plant maar oppervlakkig wortelt, maakt deze meer kans om te legeren dan een plant die een stuk dieper wortelt.

De bodem biedt ook allerlei water en voedingsstoffen aan de plant. Het water waarin opgeloste voedingsstoffen zitten, bevinden zich in kleine poriën en zijn met het blote oog niet zichtbaar. Zeer fijne poriën die met water gevuld zijn en grotere poriën die met lucht gevuld zijn, moeten direct naast elkaar voorkomen. De wortels hebben namelijk ook zuurstof nodig om te kunnen leven. Bij een goede bodemstructuur wordt in natte periodes overtollig water snel afgevoerd en blijft er voor droge periodes voldoende water over.

Ook is dan een goede bodemventilatie mogelijk. Bij een slechte bodemstructuur neemt in het algemeen de doorlaatbaarheid af, komen er teveel kleine poriën en vallen de aggregaten uiteen in losse gronddeeltjes. Op zandgronden kan door trillingen van bijvoorbeeld tractors en machines verdichting optreden, doordat de zandkorrels dichter bij elkaar komen te liggen.

Hierdoor wordt de waterafvoer slechter en kunnen de plantenwortels moeilijker de grond indringen. Het belang van een goede bodemstructuur is nu duidelijk. Maar als je de structuur wilt beoordelen, moet je met veel dingen rekening houden. Met behulp van een ijzeren stang kan je gemakkelijk verdichte lagen opsporen. Niet iedereen beschikt over zulk materiaal, dus een visuele beoordeling van een profielkuil is de beste methode. Voor een goede kijk op de structuur is een put van 1 m x 1 m x 1 m nodig. Je kan dit ook in een serre doen

Onderhoud en verbetering van bodemstructuur

 • Het aanpassen van de bewerkingsdiepte: zoek de gepaste diepte om te gaan bewerken. Niet te diep bewerken komt het organische stofgehalte ten goede.
 • Ontwatering: Zandgronden genieten van een wat hogere grondwaterstand. Dit is ook goed voor de regenwormen in de grond.
 • Organisch materiaal: het organisch materiaal biedt letterlijke veerkracht. serre
 • Bodemstructuur
  Sitemap

  ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

  Na de man cave is er nu ook de She Shed.

  Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

  ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak