Paprika's kweken

Voor wie in Latijns-Amerika woont, is het aantal soorten paprika zeer groot. Recepten vragen daar soms om drie tot vier verschillende soorten. Paprika's - en alle andere soorten capsicum en pepers - worden er onderverdeeld in verschillende scherptecategorieŽn. Daar merken we in Europa maar weinig van. De traditionele 'paprika-industrie' zit bij ons in Spanje en Hongarije, landen waar van oudsher veel paprika als paprikapoeder. Maar ook in onze contreien wordt paprika geteeld. Bij ons deed de paprika - die net als de aardappel, de tomaat en de aubergine tot de nachtschadeachtigen behoort - als verse groente pas zijn intrede in de jaren 60. Pas recent bieden tuincentra jonge planten aan die u kunt uitplanten in de serre of moestuin om zelf paprika's te telen. Groentehandelaren zijn dol op de groente omdat ze zo lang bewaart. Kies en behandel ze met zorg Bij het uitkiezen van paprika's neemt u best geen rimpelige of bruingevlekte exemplaren. Paprika's moeten altijd glad en glanzend zijn en er fris uitzien. Bij ons zijn ze nooit scherp van smaak, afgezien van de zaden, die moet u altijd verwijderen. Rode paprika's zijn altijd zoeter en zachter van smaak dan onrijpe groene exemplaren, en gele paprika's lijken qua smaak het meest op de rode. Soms ziet men in een kweekbak met groene paprika's dat er een aantal naar rood verkleuren. Ze rijpen na en zullen uiteindelijk volledig rood worden. Omdat ze niet meer aan de plant zitten zullen ze tijdens dat proces wel verrimpelen. Groene en rode paprika's zijn in principe dezelfde soort, gele en oranje zijn aparte soorten. Voor veel gerechten - en ook voor de spijsvertering! - is het de moeite waard om paprika's te ontvellen. Dat kan men op verschillende manieren doen. Leg kwarten paprika in een zeer hete oven tot ze zwart worden en blazen trekken, of beter nog, leg ze onder een hete grill. U kunt ze ook kort blancheren en zo pellen. Maar de meest efficiŽnte en meest smakelijk manier is de hele paprika's op een vork prikken en ze in een vlam houden zodat de schil verbrandt. Als de dunne schil zwartgeblakerd is, moet u die er zo snel mogelijk afhalen. Doe dat onder de koude kraan of in een schaal met water, zodat u de verbrande stukjes er zo afspoelt. Snij vervolgens de steel eraf, snij de paprika open en verwijder de zaadlijsten. Door de hitte zal het vruchtvlees al enigszins gaar zijn, maar wie smeuÔg zachte paprika's wil, doet ze in een kom, dekt ze af met huishoudfolie en laat ze zo een kwartier nagaren. Dat gebeurt door de warmte die nog in het vruchtvlees zit. Wilt u dit doen, dan mag u de paprika's tijdens het ontvellen natuurlijk niet in koud water leggen. Tijdens dit nagaren komt een soort bitterzoete olie uit de paprika's vrij die voor een zachte specerijen- en olieachtige toets zorgt. Dit procedť kunt u op alle paprikasoorten toepassen. Natuurlijke partners In de keuken zijn tomaten, ansjovis en vooral olijfolie de natuurlijke partners van paprika's. Het lijdt geen twijfel dat paprika's de basis zijn van vooral mediterrane gerechten en een mediterrane toets geven aan elk ander gerecht waarin ze gebruikt worden. In combinatie met wijn doen paprika's het doorgaans goed bij fruitige rode wijnen. Maar er zijn een paar zeer goede combinaties met wijnen die zelf een paprikatoets in hun smaak hebben. Die paprikatoets wordt veroorzaakt door methoxypyrazines, chemische stoffen die een geur en smaak hebben van rode of groene paprika, fijngewreven groene bladeren en iets van rook. Dat vindt men ook terug bij paprika. Druivensoorten die van nature een hoog gehalte aan pyrazines hebben zijn sauvignon Blanc (wit), cabernet sauvignon en cabernet franc (beide rood). Het zal niet verbazen dat cabernet sauvignon een kruising is van cabernet franc en sauvignon Blanc. gele paprika paprika serre




Sitemap

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

Kookworkshop 24/03/2017

Koken met onbewerkte ingrediŽnten die een toevoeging zijn voor onze gezondheid en die vooral erg lekker zijn. Puur, eerlijk, lekker en gezond. Kom de lekkerste en gezondste recepten zelf uit proberen, tijdens deze GRATIS workshop.

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak