Aardbeien

Plant in augustus aardbeien en oogst volgend jaar smakelijke vruchten van mei tot oktober


Veel ruimte is niet nodig. Ze kunnen zelfs in de siertuin en in pot. Aardbeien vragen weinig omzien.

Aardbeien: altijd en overal

Aardbeien weten niet goed waar ze thuishoren. In de serre, de moestuin of fruittuin. Op zich maakt het niet uit. Als de plek waar ze staan maar lekker warm en goed vochtdoorlatend is. Op die voorwaarde kunnen ze zelfs in de siertuin aan. Daar gedragen ze zich als bodembedekkers die bovenop hun mooi groene bladtapijt en opvallende witte bloemen nog eens smakelijke vruchten geven ook. Planten kan nog tot midden september.

Plantgoed: krijgen of kopen

Voor plantgoed moet u niet verder gaan dan een bevriend tuinliefhebber. Aardbeien vormen namelijk uitlopers waarop nieuwe plantjes ontstaan. In tuincentra en op plantenmarkten staan plantjes te koop die in pot zijn opgekweekt. Ze zijn in regel sterker, maar dat vertaalt zich daarom niet in een grotere opbrengst het volgende jaar.

Meer dan zomaar aardbeien

In gewone tuincentra is de keuze beperkt, maar een zoektocht bij bedrijfjes die zich toeleggen op bijzondere kruiden en planten levert plantgoed op dat u oogst geeft van mei tot oktober. Verkijk u niet op doordragende rassen. Zij doen dat ook. De hoeveelheid vruchten die ze geven is slechts even groot als bij een eenmaal dragende soorten, maar dan wel verdeeld over het hele tuinseizoen.

Klein maar smaakvol

Alpenaardbeitjes moeten in vruchtgrootte absoluut onderdoen voor de heuse tafelaardbeien. Ze pakken uit met de smaak en aroma van wilde bosaardbeien en dat van juni tot oktober. Deze plantjes vormen geen uitlopers en zijn erg geschikt als boordplant of als onderbegroeiing onder fruitbomen.

Kraagje boven de grond

Aardbeien moet u met aandacht planten. Het kraagje waar hun bladeren uit tevoorschijn komen moet net boven de aarde komen. Zit het te diep of priemt het er te veel boven uit, dan haperen ze in groei met een mindere oogst tot gevolg.

Liever pas volgend jaar

Doordragende variëteiten wachten niet op het voorjaar om al bloemen te vormen en willen ze maar al te graag laten evolueren tot vruchten. Hoe verleidelijk ook om ze hun gang te laten gaan, knip de bloemen weg. Nu al vruchten dragen verzwakt de plant.

Het tweede jaar is top

Aardbeiplanten zijn hun tweede jaar van hun tuinleven het meest productief. Het derde en vierde jaar geven ze ook nogeen volwaardige oogst. Voorkom dat u een bepaald jaar geen vruchten kan plukken en plant elk jaar enkele nieuwe planten, eventueel op een andere plek in de tuin.

Voor een mobiele pluktuin

Aardbeien kunnen perfect in pot staan. Liefst een wel wat ruimer exemplaar waarin twee tot drie planten kunnen. Verhuis ze in de winter naar een beschutte plek. Geef ze vanaf februari water en van zodra de bloemen zichtbaar zijnook af en toe wat aardbei- of tomatenmeststof. Van zodra de vruchten rood kleuren, schakelt u weer over op zuiver water.

In april eigen aardbeien

In een serre kan u de aardbeien forceren om al in april uit te pakken met de eerst vruchten. Zet de planten in pot of groeizak boven elkaar op een etagère, kwestie van plaats te sparen. Vanaf januari verwarmt u de serre tot ongeveer 15° om 's nachts weer af te koelen tot ongeveer 10° C. Geef op een zelfde manier water als andere aardbeien in pot.

Vogels verkiezen rode aardbeien

Wordt uw tuin druk bezocht door vogels, dan kan u niet anders dan de aardbeioogst veilig stellen door er een net of gaas over te spannen. Tijdens het kweekproject 2011 worden er aardbeien gekweekt. aardbeien kweken serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak