Bonen kweken

Bonen kweken

Bonen komen van oorsprong uit Zuid-Amerika. Het kweken van bonen begint na de ijsheiligen (half mei), want ze verdragen geen kou. In de koude serre kunnen de bonen worden voorgezaaid, om vanaf half mei uit te planten. Zowel het zaad als de bonenplant verdraagt geen natte grond. Op een vochtige bodem worden de zaden maximaal 2 cm diep gezaaid, op een drogere grond is de maximale zaaidiepte 5 cm. De zaden zullen gemakkelijker kiemen na een nacht weken in een kom met water. Bonen zijn vlinderbloemigen en houden niet van mest, wel van compost. Peultjes, erwten en bonen behoren tot dezelfde familie. Peultjes en doperwt behoren tot dezelfde plant. Het peultje is vooral lekker als de erwt zich nog niet heeft ontwikkeld. Vandaar dat er soorten zijn die speciaal voor een lekkere malse peul worden geteeld en soorten waarbij het draait om een smakelijke erwt. Voor het uitplanten van de bonen wordt compost in de bodem verwerkt. Het klinkt misschien raar, maar strikt gezien is een boon fruit. Want: een bonenplant maakt bloemen waaruit de vruchten groeien. En dat is de botanische regel die bepaalt dat het om fruit en niet om groente gaat. De boon is niet de enige vreemde eend in de bijt. ER zijn heel veel soorten die officieel fruit zijn,maar die we als groente zien en als zodanig ook in de keuken gebruiken, denk maar aan erwten, tomaten, pompoenen en courgettes. In keukenterminologie (en in de volksmond) is fruit doorgaans een zoet smakende vrucht, en groente een meer hartig bestandsdeel van de maaltijd. Fruit associŽren we toch vooral met het dessert - en de eerste bonentoetjes moeten we nog tegenkomen. Er kan bij het kweken van bonen een combinatie van stambonen en stokbonen worden gebruikt. Stam- of struikboontjes zullen sneller oogstklaar zijn. Na het oogsten van de stambonen, zullen ook de stokbonen kunnen worden geoogst. Er kunnen ook struikbonen op verschillende tijdstippen worden gezaaid, om zo de oogst te verspreiden.

Bonen kweken - stap-voor-stap

Een boon is feitelijk het uitgegroeide vruchtbeginsel van een bloem dat zaden bevat. Een peulvrucht dus. Bonen groeien op twee manieren: er zijn laagblijvende (struik)bonen en klimmende (stok- en pronk-)bonen. Klimmende bonen, zoals de mooi gevlekte borlottiboon (die ook wel kievietsboon wordt genoemd), hebben een klimsteun nodig in de vorm van een tipi of een langgerekte 'tent'. Deze kunt u maken van bamboestokken of rechte takken (bv van de hazelaar): de zogenoemde bonenstaken. Help de klimmers af en toe een handje om zich rond de staak te wikkelen. - laat de bonen eerst circa 4 uur in water weken - bij struikbonen: trek zaaigeultjes (houd bij meer geultjes 40 cm tussenruimte) en besproei deze met water. Leg de bonen met een tussenruimte van 5 tot 10 cm in de geultjes - bij klim-, stok-, en pronkbonen: leg 4 zaden aan de binnenkant van de staak; de zaailingen vinden vanzelf de steun om zich omheen te winden - voor alle drie: dek af met zo'n 3 cm grond - geef dan nog eens water - daarna de grond licht laten opdrogen, bij warm en droog weer slechts om de twee dagen water geven; bonen houden niet van natte voeten

Zaaien en oogsten

Bonen kunnen het best na 15 mei gezaaid worden: - de grondtemperatuur mag niet te koud zijn, liefst zo'n 10į C - bonen groeien het best bij een buitentemperatuur van 15į C - bonen verdragen absoluut een late nachtvorst

Struikbonen

Het voordeel van het kweken van struikbonen is de vroegere oogst. Het plukken is lastiger, omdat ze niet zo hoog groeien als de stokbonen. Er zijn gele, groene en paarse struikbonen. De paarse bonen worden tijdens het koken donkergroen. De zaden van de struikbonen worden 5 ŗ 10 cm uit elkaar gelegd. Er kunnen ook groepjes van twee of drie boontjes worden gezaaid met een tussenafstand van 20 cm.

Stokbonen

Het kweken van stokbonen geeft veel meer opbrengst per vierkante meter. Ze dienen te worden ondersteund om naar boven te kunnen groeien. De constructie moet voldoende stevig zijn om zomerse stormen te weerstaan. Stokbonen komen al snel 2,5m hoog. Snijbonen worden meestal aan stokken geteeld, maar er zijn ook struikvormen. Deze platte boon wordt na het oogsten in stukjes gesneden. moestuinieren met 9 vakjestuin serre




Sitemap

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

Kookworkshop 24/03/2017

Koken met onbewerkte ingrediŽnten die een toevoeging zijn voor onze gezondheid en die vooral erg lekker zijn. Puur, eerlijk, lekker en gezond. Kom de lekkerste en gezondste recepten zelf uit proberen, tijdens deze GRATIS workshop.

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak