Wilde kruiden

Wilde kruiden

Het plukken van wilde kruiden

Enkel goed te determineren kruiden mogen worden geplukt, want sommige wilde kruiden hebben giftige dubbelgangers. Tijdens het plukken worden enkel de delen weggenomen die nodig zijn, de ondergrondse delen blijven zitten zodat het wilde kruid verder kan groeien.

Paardenbloem

Taraxacum officinale Standplaats De paardenbloem is een wild kruid dat voornamelijk te vinden is op graslanden. Eetbare delen De jonge voorjaarsblaadjes en de aanzetten van de bloemknoppen van de paardenbloem zijn eetbaar. De losse bloemblaadjes kunnen als decoratie worden gebruikt. Smaak De eetbare delen hebben een lichte bittere smaak. Het blad wordt iets minder bitter als het voor gebruik 1 à 2 u in water wordt gelegd. Het zijn de bittere stoffen die gezond zijn.

Zuring

Rumex acetosa Standplaats Zuring is te vinden op vochtige graslanden op klei, in bermen en langs sloten. Eetbare delen De jonge blaadjes kunnen in de maanden april en mei worden geoogst. Smaak Deze wilde kruid is lichtzuur van smaak. Zuring bevat oxaalzuur, wat een laxerend effect heeft.

Look-zonder-look

Alliaria petiolata Standplaats In loofbossen en hagen op vochtige bodems is look-zonder-look terug te vinden. Eetbare delen De blaadjes en jonge scheuten van dit wilde kruid zijn eetbaar. Ze kunnen worden verzameld van april tot juni. Smaak Look-zonder-look heeft een zachte knoflooksmaak met een beetje bitterheid.

Daslook

Allium ursinum Standplaats Daslook groeit goed in vochtige, lichte loofbossen met humusrijke grond. Het is een wilde kruid dat zich spontaan vermeerdert. Het blad van de daslook geeft na het kneuzen van het blad een knoflookgeur. Eetbare delen De blaadjes, bloemen en de knolletjes zijn eetbaar. De blaadjes worden geplukt van maart tot mei, de knolletjes worden in de zomer en de herfst geplukt. Smaak De smaak van daslook gelijkt sterk op die van knoflook.

Melde

Atriplex hastata Standplaats Melde is voornamelijk te vinden in akkers en bermen. Eetbare delen Heel jonge plantjes, jonge bladeren en scheuten zijn van eind mei tot augustus te verzamelen. Smaak De eetbare delen van melde smaken naar jonge erwten.

Roomse kervel

Myrrhis odorata Standplaats Op voedingrijke bodems en graslanden is de roomse kervel terug te vinden. Eetbare delen De jonge blaadjes zijn te verzamelen van het voorjaar tot de herfst. De zaadjes kunnen in de herfst worden geoogst als ze hard zijn geworden. Deze wilde kruid is te verwarren met de zeer giftige gevlekte scheerling en de giftige hondspeterselie. De roomse kervel wordt dan ook het best in de tuin geplant, om verwarring te voorkomen. Smaak De roomse kervel heeft een zoete anijssmaak.

Madeliefje

Bellis perennis Standplaats Het madeliefje is in grasvelden, weiden en parken te vinden. Eetbare delen De jonge blaadjes en bloempjes, de eetbare delen, zijn het hele jaar door terug te vinden in de grasvelden. Smaak Het madeliefje heeft een milde, nootachtige smaak.

Vogelmuur

Stellaria media Standplaats Vogelmuur is een wild kruid dat vaak terug te vinden is op akkers en graslanden. Eetbare delen De hele plant is eetbaar en het hele jaar door terug te vinden op hun typische standplaats. Als de stengels hard zijn, worden enkel de blaadjes nog gebruikt. Smaak Vogelmuur is met zijn maïssmaak een van de lekkerste wilde kruiden.

Zevenblad

Aegopodium podagraria Standplaats Zevenblad vraagt vochtige groeiomstandigheden en zal dus voornamelijk terug te vinden zijn langs bosranden en oevers. Eetbare delen Het hele jaar rond kunnen de jonge zachte glanzende bladeren van dit wilde kruid worden verzameld. Zevenblad is goed te herkennen aan de roodachtig uitlopende stengel. De stengel is hol en gegroefd en de bladeren groeien in groepjes van zeven bij elkaar. Smaak De smaak van zevenblad is kruidig, aromatisch zoals wortelgroen of als peterselie.

Smeerwortel

Symphytum officinale Standplaats Op natte graslanden en langs bermen en oeverranden zal de smeerwortel goed gedijen. Eetbare delen De jonge scheuten en blaadjes van dit wilde kruid kunnen vanaf april tot augustus worden geplukt. Bij het wrijven tussen de vingers komt de geur van komkommer vrij. Smaak De smeerwortel heeft een lichte komkommersmaak.

Waterkers

Nasturtium officinale Standplaats Waterkers is langs de oever van langzaam stromend water te vinden. Eetbare delen Het plukken van de blaadjes en niet-bloeiende toppen, gebeurt best enkel bij schoon stromend water vanaf maart tot mei-juni. Smaak Waterkers heeft een kruidige scherpe smaak.

Witte klaverzuring

Oxalis acetosella Standplaats Het voorkomen van witte klaverzuring duidt aan op een humusrijke bosgrond. Eetbare delen De blaadjes worden verzameld van maart tot september. Smaak Klaverzuring bevat oxaalzuur. Het eten van witte klaverzuring kan, in beperkte mate.

Vlierbloesem

Sambucus nigra Standplaats Vlierbloesem is terug te vinden aan de bosranden en in het struikgewas. Eetbare delen De bloesem worden in mei en juni verzameld, de bessen in augustus en september. Smaak De bloemen ruiken sterk en smaken zoet.

Lievevrouwebedstro

Galium odoratum Standplaats Lievevrouwebedstro is vaak terug te vinden in de buurt van beuken. Eetbare delen De jonge scheuten van dit wilde kruid worden in april-mei verzameld. Smaak De smaak kan worden vergeleken met een lichte vanillesmaak. Na het plukken laten drogen om de geur te versterken.

Kleine pimpernel

Sanguisorba minor Standplaats De kleine pimpernel zal op droge graslanden en langs bermen te vinden zijn. Het is een warmteminnend wild kruid. Eetbare delen De jonge blaadjes van de kleine pimpernel zijn te vinden vanaf het voorjaar tot de herfst. Smaak De smaak is kruidig en een beetje bitter.

Hondsroos

Rosa canina Standplaats De hondsroos is vaak terug te vinden als haag langs wegen en bosranden. Het is ook een typische wilde plant van in de duinen. Eetbare delen De bloemen worden van mei tot juli verzameld, de rozenbottels voor in de thee van eind september tot en met oktober. Smaak De bloemen hebben een intense bloemige smaak. De bottels smaken aromatisch, iets zuur en vanilleachtig.

Hondsdraf

Glechoma hederacea Standplaats Hondsdraf komt voor op vochtige graslanden en in gemengde bossen. Eetbare delen De jonge bladen en scheuten worden geplukt van april tot juni. Smaak Hondsdraf heeft een sterk kruidige smaak. Bronnen: Schütz, A., Plukkersgids, Seasons, 19e (2011), april, nr. 3, pg. 58-59. kruiden in kas kruiden telen serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak