moestuin voor kinderen

Moestuin voor kinderen

Kinderen en een moestuin vormen een perfecte combinatie. Jong geleerd is oud gedaan. Het is heel belangrijk om jonge kinderen in contact te brengen met grond, met zaaien, met iets wat groeit. Het oogsten van het eetbare resultaat kan er aan worden gekoppeld, wat de kinderen nog meer zal stimuleren. Een onkruidvrij stukje grond volstaat. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, moet er veel of weinig worden geholpen bij het moestuinieren. Kinderen kunnen vaak na 1 voorbeeld zelf aan de slag. Kinderen willen zo snel mogelijk resultaat, waardoor snelgroeiende groenten de voorkeur krijgen. Ze willen een lange, gespreide oogst waarbij zo weinig mogelijk arbeid is aan voor gegaan. Drie groenten met een snelle oogst en ideaal voor de moestuin voor kinderen:

Radijsjes

Radijsjes zijn ideale groenten voor in de moestuin voor kinderen. De zaden zijn redelijk groot, en dus gemakkelijk door kinderen te zaaien. Enkele dagen na het zaaien, is al enige groei van het kiempje te bespeuren. Het kweken van radijsjes start vroeg in het seizoen en gaat door tot in september. Radijsjes kunnen vanaf maart in de serre worden gezaaid, vanaf april kan er in de kindermoestuin worden gezaaid. De temperatuur is dan nog niet te hoog en de bodem is vochtig genoeg om met succes te kunnen oogsten. Na een viertal weken kunnen de eerste radijsjes worden geoogst in de moestuin. De zaadjes worden 1 cm diep gezaaid, met een afstand van 1 cm tussen de zaden en 10 cm tussen de rijen. Het zaad wordt met aarde bedekt en met water besproeid. Er zijn rode, witte, roze, paarse, tweekleurige en gepunte radijsjes, variatiemogelijkheden genoeg voor in de moestuin voor kinderen.

Sla

Vanaf april kunnen de slazaadjes buiten in de moestuin door de kinderen worden gezaaid. Een leuke variŽteit is: 'Klein Duimpje'. Deze variŽteit is speciaal ontwikkeld voor de vroege voorjaarsteelt, in februari-maart in de serre. Vanaf midden maart kunnen de kropjes in de moestuin verder worden opgekweekt. Twee weken na het zaaien worden de jonge planten 20 van elkaar geplant. Na zes weken vormen ze mooie, gesloten minikropjes van 10 tot 15 cm doorsnee.

Lampionbes

De lampionbes is een plant die weinig voedingsstoffen nodig heeft om te groeien. De lampionbes kan vanaf april binnenshuis worden gezaaid in zaaigrond. De zaadjes worden 0,5 cm diep gezaaid. Ze hebben veel licht nodig en weinig water. Vanaf half mei kunnen de planten in de moestuin. De planten zullen in volle grond uitgroeien tot een losse brede struik, ze zijn ook verder op te kweken in een pot van 20 cm diameter. De lampionbessen die in pot worden gekweekt, hebben regelmatig water nodig. Ze hoeven geen extra voeding. De planten zullen vanaf juni beginnen bloeien en zullen tot oktober vruchten dragen. Tijdens het afrijpen zullen de lampionnetjes strogeel verkleuren. Binnenin zit een zoete bes. De vruchten moeten niet worden geplukt, want ze vallen van de plant eens ze rijp zijn. Bronnen: Groei en Bloei, april 2011 moestuinieren met 9 vakjestuin serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak