Paprika

Paprika

Capsicum annuum

Herkomst

Paprika is een vruchtgewas dat samen met de pepers tot de kweekvormen van Capsicum annuum behoort. De soort Capsicum annuum komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika. Deze soort behoort samen met aardappelen, tomaten en aubergine tot de nachtschadefamilie (Solonaceae). "Capsa" betekent doos, wat verwijst naar de holle vrucht.

Algemeen

Het grote verschil tussen de zachte paprika's en de hete pepers is de aanwezige hoeveelheid van de alkaloÔde stof capsaÔcine. AlkaloÔde stoffen hebben een sterke fysiologische werking op de dierlijke en menselijke stofwisseling. Voor de plant heeft deze stof een insectenwerende functie, de bittere smaak weert insecten en herbivoren. Pepers bevatten veel meer van deze stof wat zorgt voor het branderige gevoel bij het eten van de peper. Hierdoor worden ze als specerij gebruikt. De paprika's behoren tot de vormen met een laag gehalte aan capsaÔcine en worden als groente verbruikt. De paprika is een warmteminnende ťťnjarige plant. Deze groente kan zowel onder glas als in openlucht worden gekweekt. Bij de buitenteelt wordt de groente op een zonnige, beschutte plaats geplant. De bodem moet voldoende doorwortelbaar zijn en regelmatig van water worden voorzien. De paprika's kunnen in vijf verschillende kleuren worden verdeeld in het onrijpe stadium: • Groen De meeste rassen zijn groen in het onrijpe stadium. • Wit Deze vruchten hebben geen bladgroen. • Paars Dit is een groene paprika met een paars gekleurd vel. Deze vrucht ziet er vanbinnen net hetzelfde uit als de groene paprika. De paarse kleur verdwijnt na verhitting. • Lila Deze paprika is een witte paprika met een paars vel. • Lichtgroen> Dit is een tussenkleur van de groene en witte paprika. De volgende vijf kleuren van paprika's kunnen worden onderscheiden in het rijpe stadium: • Rood Rood is de meest voorkomende kleur van een paprika. • GeelHelderoranjeDonkeroranje Deze kleur zit tussen helderoranje en rood. • Bruin Bij het rijpen van de paprika gaat zowel de kleur als de smaak veranderen. Bij de onrijpe kleuren smaakt de paprika bitter, in het rijpe stadium krijgt de paprika een zoete smaak. Gemini F1 hybride De paprika gemini is een lange gele paprika, dat zowel groen (onrijp) als geel (rijp) wordt geoogst. Deze paprika is erg productief en groeikrachtige en daarom geschikt voor de teelt in de onverwarmde serre of buiten op een zonnige en beschutte plaats. De smaak van de gele paprika is zachter dan de groene en rode paprika. De paprika gemini groeit sterker dan andere paprika's en is resistent tegen tomatenmozaÔekvirus en gedeeltelijk tegen het aardappelvirus. Het kweken van deze paprika kan zowel onder glas als in volle grond op een beschutte plek of in de moestuin voor balkon of terras.

Ziekten en plagen

neusrot Bij neusrot ontstaan er rotte plekken aan het uiteinde van de vruchten, doordat de plant te weinig vocht naar de paprika's kan voeren. Een te droge grond, te zoute bodem of te weinig kalk in de bodem kan hiervan de oorzaak zijn. • brandvlekken Er treedt verbranding op bij de vruchten die bij een hoge temperatuur in te felle zon hangen. Brandvlekken kunnen worden voorkomen door voldoende blad aan de plant te laten hangen, of door de serre wit te verven. • voetrot De voet van de plant rot weg, doordat hij te nat staat of te diep is geplant. Het water geven kan gebeuren in een ingegraven pot naast de paprikaplant. • spint en witte vlieg Bij het kweekproject wordt de rode paprika gekweekt. gele paprika paprika kweken tomaten dieven serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak