Gele paprika

Gele paprika

De gele paprika is een lange paprika, dat zowel groen (onrijp) als geel (rijp) wordt geoogst. Deze gele paprika is erg productief en groeikrachtige en daarom geschikt voor de teelt in de onverwarmde serre of buiten op een zonnige en beschutte plaats.

De smaak van de gele paprika is zachter dan de groene en rode paprika. De gele paprika groeit sterker dan andere paprika's en is resistent tegen tomatenmozaïekvirus en gedeeltelijk tegen het aardappelvirus. Het kweken van de gele paprika kan zowel onder glas als in volle grond op een beschutte plek.

Het zaaien gebeurt in de serre in een verwarmd hobbykasje in februari-maart. Om de zaden voldoende te laten kiemen moet er een opkweektemperatuur zijn van 20°C. Een te lage temperatuur tijdens het opkweken van de paprika zorgt voor een groeistagnatie van de gele paprika's. Vanaf het moment dat het eerste blad verschijnt, worden de planten in een aparte pot gezet. De gele paprika is plantklaar als het eerste bloempje duidelijk te zien is.

Vanaf mei kunnen de planten worden uitgeplant in de volle grond of in de serre. De minimale grondtemperatuur bij het planten bedraagt 15°C. Bij een te lage temperatuur verhoogt het risico op wortel- en voetziektes. De plantafstand in de rij bedraagt 40 cm, de afstand tussen de rijen bedraagt 80 cm. De kiemblaadjes van de gele paprika mogen niet onder de grond terechtkomen bij het uitplanten. De planten moeten worden gesteund. Er worden 3 tot 4 zijscheuten behouden, de rest wordt regelmatig weggenomen. De grond wordt vochtig gehouden.

Bleke plantjes zijn een gevolg van een te veel aan water of een tekort aan stikstof. Het water geven gebeurt het best aan de voet van de plant, niet op het blad of de vruchten. De gele paprika zal de eerste twintig centimeter uitgroeien als één stengel. In dit stadium worden enkel de zijscheuten verwijderd.

Als de paprikaplant een tiental bladeren heeft gevormd, zal de plant een splitsing vertonen van de scheuten. Deze scheuten zullen na ieder blad opnieuw splitsen. Er worden twee stengels per plant overgehouden. Om de groeikracht van de gele paprika te bevorderen zullen de eerste vijf à zes bloemen worden verwijderd. De zijscheuten worden getopt op twee bladeren, zo wordt een hoofdstengel met getopte zijscheutjes verkregen. De bloemen op de hoofdstengels van de gele paprika worden behouden.

Als er teveel vruchten aan de plant hangen, zal de plant een groeistilstand vertonen. In het begin zullen er drie vruchten per stengel uitgroeien. Bij zwakke planten is het beter om er twee per stengel te laten uitgroeien. Twee van de drie vruchten worden geoogst in het onrijpe stadium, als groene paprika.

Groene paprika's zijn oogstklaar als de vrucht niet meer kan worden ingeduwd en als de vruchtkleur overgaat van bleekgroen naar donkergroen. De derde paprika blijft hangen om uit te groeien tot een gele paprika. Het oogsten begint vanaf half juli en duurt tot oktober. Om het maximum aantal vruchten, 3 per stengel, te behouden zal er wekelijks worden geoogst. Als de vruchten zijn geoogst, gaat de groei verder en komen er nieuwe paprika's. serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak