Courgettes

Courgettes

Cucurbita pepo
De courgette behoort tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Augurk, meloen en komkommer zijn, naast de courgettes, de voornaamste leden van deze familie. De courgette is een zomerpompoen dat jong en onrijp wordt geoogst. Er zijn donkergroene, heldergroene, gele en witte courgettes.

De Cucurbita pepo komt oorspronkelijk uit het zuidelijke deel van Noord-Amerika. Het is een heel eenvoudige groente om te kweken. In tegenstelling tot andere pompoenen hebben courgettes een gedrongen groeiwijze. De bladeren zitten allemaal dicht opeen bij een korte hoofdstengel. Courgettes groeien snel, daarvoor hebben ze veel warmte nodig.

Ze hebben zowel bij het zaaien, de opkweek als tijdens de teelt een hoge temperatuur nodig. Er is een minimum temperatuur van 20°C vereist om de kieming te bevorderen. Het zaaien kan voor de eerste keer eind april - begin mei en de tweede keer eind juni. De zaailingen zullen in augustus en september oogstklare courgettes geven.

De grote bladeren verdampen zeer veel en hebben in droge periodes extra water nodig. De courgetteplant heeft mannelijk en vrouwelijke bloemen. Het stuifmeel wordt verplaatst van de mannelijke naar de vrouwelijke bloem. Het is het vruchtbeginsel, van de vrouwelijke bloemen, dat uitgroeit tot een courgette. Niet goed bevruchte courgettes rotten aan de punt van de vrucht. Eén plant per vierkante meter is voldoende. Als ze te dicht bijeen staan, gaan de bladeren schuren en zullen ze de courgettes beschadigen. Zes weken na het zaaien kunnen de eerste courgettes worden geoogst.

De courgettes moeten op tijd worden geoogst, te laat geoogste courgettes groeien uit tot reusachtige courgettes waar nauwelijks smaak in zit. De courgettes zijn oogstklaar als ze de lengte van 15 à 20 cm hebben bereikt. Eén plant geeft ongeveer 30 vruchten. De vruchten worden geoogst met een draaiende beweging. De courgettes kunnen langer worden bewaard als er nog een stuk steel aan de vrucht hangt. De courgette "Soleil" wordt gekweekt tijdens het kweekproject 2011. serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak