Wortel

Wortel

Daucus carota De familie waar de wortelen toe behoren is Umbellifereae (schermbloemenfamilie). Andere leden van de familie zijn peterselie, venkel, pastinaak ...

De wortel is een tweejarig gewas. Het eerste jaar worden reserves opgeslagen in de verdikte hoofdwortel, het tweede jaar gaat de wortel bloemen vormen. Om een betere wortelvorming te verkrijgen wordt er kalium aan de wortels gegeven. Toevoegen van stikstof zorgt voor meer vorming van loof. Wortelen verkiezen zanderige bodems met een laag stikstofgehalte.

De wortelen kunnen in 4 groepen worden ingedeeld:

- Busselwortelen Busselwortelen worden verkocht in bussels met loof. Deze wortelen worden vroeg in het jaar gezaaid.
- Zomerwortelen (losse wortelen) Losse wortelen worden vanaf april gezaaid.
- Winterwortelen (bewaarwortelen) Winterwortelen worden gezaaid in mei en kunnen vanaf oktober tot het einde van het jaar worden geoogst.
- Parijse wortelen Parijse wortelen zijn korte, ronde worteltjes.

Wortelen
zijn gevoelig voor de wortelvlieg. De wortelvlieg heeft drie generaties waarbij de kans op ei- afzet groot is. Hij legt zijn eieren in mei, juli of oktober aan de wortelhals, uit de eieren komen witgele maden. Deze maden maken gangen in het vruchtvlees van de wortelen. De buitenste bladeren verkleuren en sterven af. De wortelvlieg kan vermeden worden door het gebruik van een gaasdoek bovenop de gezaaide percelen.

Voor het kweekproject 2011 werd er gekozen voor de "Parijse Ronde" en de "Amsterdamse Bak" serre

Wortel
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak