Ajuin

Ajuin

Allium cepa De familie waar ajuin toe behoort, is de leliefamilie, samen met onder andere sjalot, bieslook, knoflook en prei.

De ajuin is een tweejarig bolgewas. In het eerste jaar wordt de bol gevormd, in het tweede jaar worden de bloemstengel, bloem en het zaad gevormd. In de bol wordt het reservevoedsel opgeslagen. De vliezige rokken aan de buitenkant zorgen ervoor dat de bol niet uitdroogt. De bol bevat veel suiker, waardoor hij niet snel zal doodvriezen en lang zonder voedsel kan. De bol is het eetbare deel dat wit, geel, bruin of rood van kleur kan zijn.

Ajuinen
kunnen door hun oppervlakkig wortelgestel op elke grond worden gekweekt. Ze hebben een vochtige grond nodig waar veel kalium aanwezig is. Kalium zorgt ervoor dat er sneller een bol wordt gevormd. Het is niet aangeraden om ajuinen te kweken op plaatsen waar groenten van dezelfde familie stonden.

Het kweken van ajuinen kan op hetzelfde perceel gecombineerd worden met wortelen. Uien kunnen geoogst worden wanneer het loof plat valt op de grond en begint te drogen, dit wijst op de voltooiing van de bolvorming. De ajuinen worden gedroogd op een goed ventilerende plaats. Zaaiuien bewaren beter dan plantuien.


Er zijn 2 soorten ajuinen:

Plantuien Plantuien kunnen vanaf half februari worden geplant. De uitjes worden 10 cm uit elkaar geplant, met een rijafstand van 20 à 25 cm. De kleine bolletjes zijn na een jaar geoogst en worden als plantuien uitgeplant.

Zaaiuien Er kunnen zaaiuien binnen worden gezaaid vanaf januari - februari. Na afharden kunnen ze in maart uitgeplant worden. Vanaf half maart kunnen zaaiuien in de volle grond gezaaid worden. Er wordt 1,5 cm diep gezaaid in rijen die 25 cm uit elkaar liggen. Bij de opkomst worden de jonge plantjes uitgedund zodat er 10 cm tussen de planten ontstaat.

Zaaiuien zijn gevoelig voor meeldauw en de uienvlieg. De cultivar die gekweekt wordt tijdens het kweekproject is Allium cepa 'Elody'. serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak