Tomaten

Tomaat

Solanum lycopersicum Tomaten behoren samen met aardappelen en pepers tot de nachtschadefamilie (Solonaceae).

De rijpe tomaat is gezond, het blad en de stengel zijn giftig zoals bij aardappel, aubergine en paprika
De gifstof in tomaten is tomatine, dit is een glycolalkaloïde. De stof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen verschillende ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Tijdens het rijpen van de tomaat, verdwijnt de gifstof.

De bladeren zijn bezet met haartjes, waarop kliertjes staan die bij aanraking de typische tomatengeur verspreiden. De tomaat is een meerjarige plant, die als eenjarige wordt gekweekt en is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika.

Tomaten kunnen zowel in de serre of buiten worden geteeld. De serreteelt zal een vroegere oogst opleveren, de buitenteelt is veel gevoeliger voor ziektes. Het uitplanten van de tomaten voor de buitenteelt kan vanaf half mei, als de bodemtemperatuur meer dan 15°C bedraagt. Na het planten wordt voldoende water gegeven. Tomatenplanten worden klimmend gekweekt. Ze worden gesteund door een touw, stok of tomatenspiraal.
Tomaten worden boven het kroontje geplukt. Boven het kroontje bevindt zich een verdikt deel. Het plukken kan door op de verdikking te drukken zodat de tomaat afbreekt. Hierdoor blijft het kroontje aan de vrucht, dit bevordert de bewaring. Tomaten zullen na het oogsten nog verder kleuren op een luchtige plaats bij een temperatuur van ongeveer 12°C. Tomaten worden als groente gegeten, dit kan zowel rauw als gekookt. De tomaat bevat veel vitamine C, A, mineralen, fosfor, magnesium...


Veel voorkomende ziekten en plagen bij tomaten:

Aardappelziekte De aardappelziekte komt voornamelijk voor bij tomaten in volle grond, in de serre komt hij voor bij warm en vochtig weer. Op de bladeren verschijnen bruine plekken, later worden de bladeren zwart. De aangetaste tomaten krijgen bruine vlekken en worden glazig, daarna rotten ze.
Bladvlekkenziekte
Meeldauw
Grauwe schimmel

De bekendste dierlijke belagers zijn:

bladluizen
bonenspintmijt
witte vlieg De witte vlieg is een insect dat meestal aan de onderkant van de bladeren zit. De witte vlieg zuigt plantensappen uit het blad en scheidt stoffen af waarop roetdauwschimmels groeien. De sluipwesp kan als natuurlijke vijand worden ingezet tegen de witte vlieg.

Neusrot

Bij neusrot zullen tomaten bruin worden onderaan de vrucht. Neusrot is geen ziekte, maar een reactie van de plant op de vrucht. De vlekken komen enkel voor op de tomaten, niet op de bladeren of de stengels. Als de plant onvoldoende water kan opnemen, gaat de plant de tomaat gebruiken als waterbron.
Tomaten bevatten veel water, dat onttrokken wordt door de plant. Hierdoor treedt beschadiging op aan de celwanden van de tomaten en ontstaat de bruine kleur. De zwakke celwanden hebben een tekort aan calcium. Door in kleine dosissen calcium bij te geven, kunnen de tomaten calcium opnemen.

Neusrot kan ook voorkomen bij paprika, courgettes, pepers en pompoenen. Neusrot kan voorkomen worden door onder andere aan vruchtwisseling te doen, te zorgen voor voldoende luchtcirculatie tussen de planten en regelmatig water geven. Het is belangrijk om aangetaste plantendelen regelmatig te verwijderen.

Doordat neusrot geen ziekte is mogen de plantenresten op de composthoop. Het aangieten van tomaten gebeurt regelmatig aan de voet van de plant, via een uitgegraven goot of ingegraven pot naast de tomatenplant. Natte bladeren verhogen het risico op schimmels. De ideale luchtvochtigheid is 70%.

Om rechte planten te verkrijgen, is het nodig om de okselscheuten of dieven uit te breken. Als de planten de gewenste hoogte hebben bereikt, worden ze getopt. Om regelmatige planten te hebben, wordt het blad geplukt. Op die manier kan er meer lucht tussen de planten en zullen de planten sneller drogen, het zonlicht zal de tomaten beter afrijpen.

Tomaten zijn warmteminnende planten, maar luchten op warme dagen is toch aanbevolen. Tomatenplanten groeien niet als de temperatuur hoger is dan 35°C. Vanaf juni kan er zowel 's nachts als overdag worden gelucht. Tomaten worden om de drie jaar op dezelfde plaats gekweekt bij vruchtwisseling.

Soorten tomaten:

Pruimtomaatook Roma tomaat of Italiaanse tomaat genoemd. De vruchten zijn eivormig.
Kerstomaat De kerstomaat heeft kleine tomaatjes aan lange trossen.
Trostomaat Deze tomaat heeft kleinere, ronde vruchten die ongeveer gelijktijdig rijpen.
Gele tomaatVleestomaat De vleestomaat is een grote tomaat.

De tomaten die bij ACD worden gekweekt zijn: Giant Belgium, Kiwano, Green Copia, San Marzano en Mille Fleur. serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak