Pompoen

Pompoen

Cucurbita species Pompoenen behoren tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), alsook meloenen, courgetten en komkommers. De pompoen is een eenjarige rankende plant afkomstig uit Midden-Amerika. Pompoenen komen in verschillende vormen en kleuren voor. Er bestaan sierpompoenen en eetpompoenen. De zaden, de bloemen, de jonge steeltoppen en het vruchtvlees van de pompoen zijn eetbaar. Pompoenen zijn na het oogsten lang te bewaren. Ze zijn echter wel vorstgevoelig. Pompoenen zijn heel eenvoudig te zaaien. De ideale zaaiperiode is van eind april tot half mei. Het zaaien gebeurt in een speciale stek- en zaaigrond. Het zaad van de pompoen wordt 3 ŗ 5 cm diep gezaaid. De zaailing heeft voldoende water nodig, teveel water zal ervoor zorgen dat het pompoenzaad rot. De zaden kiemen bij een temperatuur van 25įC ongeveer na zes dagen. Vanaf 15 mei tot 15 juni kunnen de pompoenzaden buiten worden gezaaid. Voor het uitplanten, zullen de planten worden afgehard. Overdag worden de planten buiten gezet,'s nachts worden ze in de serre gezet. Na een week afharden, zijn de planten voldoende afgehard om buiten te planten. Pompoenen groeien het best op een zonnige plaats. Ze hebben voldoende ruimte nodig om te groeien, want de zijscheuten kunnen snel een meter lang worden. Voor het beste resultaat blijven er twee tot drie scheuten aan de plant, zodat de voeding voornamelijk naar de vruchten gaat en niet naar nieuwe scheuten. Pompoenen hebben veel water nodig, zeker op warme dagen. Pompoenen moeten voorzichtig worden geoogst, om rotting tijdens de bewaartijd te voorkomen. Het oogsten kan vanaf eind juli en duurt tot begin oktober.

Er bestaan twee grote groepen van pompoenen:

Winterpompoen De winterpompoenen zijn de grote pompoenen, de spaghettipompoenen en de kalebassen. De vruchten worden geoogst als ze volledig rijp zijn. De dikke, harde schil van deze pompoenen is niet geschikt voor consumptie. Ze kunnen 2 tot 6 maanden worden bewaard bij een temperatuur van 10 tot 15įC. De schil van de spaghettipompoen is minder hard, de structuur van het vruchtvlees is draderig. • Zomerpompoen De zomerpompoen wordt kort na de bloei geoogst, zodat de schil zacht en eetbaar is. Door de zachte schil hebben de pompoenen een beperkte houdbaarheid. De bekendste variŽteiten van de zomerpompoen zijn de courgette, de echte pompoen en de patisson. De echte pompoen ziet er uit zoals een grote courgette, zijn schil is groen met witte strepen. De belangrijkste ziekte bij pompoenen is meeldauw. Deze ziekte is te herkennen aan de witte vlekken op het blad. Meeldauw treedt meestal later in het seizoen op. De reuzepompoen en spaghettipompoen worden tijdens het kweekproject 2011 gekweekt. serre




Sitemap

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

Kookworkshop 24/03/2017

Koken met onbewerkte ingrediŽnten die een toevoeging zijn voor onze gezondheid en die vooral erg lekker zijn. Puur, eerlijk, lekker en gezond. Kom de lekkerste en gezondste recepten zelf uit proberen, tijdens deze GRATIS workshop.

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak