Aubergines

Aubergine

Solanum melongena Aubergines behoren tot de nachtschadefamilie (Solonaceae). Een aubergine wordt ook 'eierplant' of 'eiervrucht' genoemd, van het Engelse 'Eggplant'.
De meest bekende soort is de paarse, ovaalvormige aubergine, er bestaan ook witte en gele aubergines.

De aubergineplant bloeit met paarse bloemen. Deze bloemen staan per 2 of 3 ingeplant. De stengels verhouten na een tijdje en de bladeren zijn zacht behaard. Het zaaien van aubergines kan starten vanaf half februari tot en met half april. De zaden worden 2 cm diep gezaaid.
De kiemduur bedraagt 10 à 14 dagen, bij een kiemtemperatuur van 22°C. De planten van de vroege zaai zullen eind april in de serre worden uitgeplant.

Als er later wordt gezaaid, zullen de planten in volle grond kunnen worden uitgeplant. Aubergines hebben een temperatuur van 16°C nodig vooraleer ze kunnen worden uitgeplant.

De planten van de aubergine kunnen 40 à 150 cm hoog worden. Eens de aubergines geplant, zullen ze zich opsplitsen in verscheidene vertakkingen. Er blijven er maximum drie staan, die vervolgens worden opgebonden. Het opbinden van de planten, voorkomt schimmelvorming.

Het oogsten van de aubergines kan starten zodra de vruchten hun volle kleur hebben en hard aanvoelen. Regelmatig oogsten bevordert de aanmaak van nieuwe vruchten. Aubergines bewaren het best op een koele, donkere plaats. De temperatuur mag niet lager zijn dan 10°C, omdat aubergines heel gevoelig zijn voor lage temperaturen.

Bij te lage temperaturen kleuren de steel en kroonbladeren bruin en krijgt de schil bruine vlekken. De aubergine is 3 tot 7 dagen houdbaar. Aubergines zijn caloriearm en bevatten veel vitamine C en B en ijzer. Ze hebben een neutrale tot bittere smaak, dat voornamelijk geconcentreerd in de schil zit.

Aubergines behoren tot de familie van de nachtschadigen en mogen dus niet rauw gegeten worden. De aubergines zijn niet meer giftig na ze te koken, stoven, bakken of frituren.Ziektes bij aubergine:

Grauwe schimmel
Grauwe schimmel wordt meestal veroorzaakt door een slechte verluchting, overvloedig water, teveel bladeren,... Deze schimmel zal verrotting veroorzaken. De grauwe schimmel is te herkennen aan de grijze pluizen en bruine vlekken op de vrucht en plant.

Verwelkingziekte Verwelkingziekte is een schimmel die een plant laat verwelken. aubergine serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak