Artisjok

Artisjok
Cynara scolymus

Herkomst

De artisjok is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. De Grieken en de Romeinen importeerden de artisjok uit Noord-Afrika.

Algemeen

De artisjok is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Hij is verwant aan de kardoen, waarvan ook delen worden gegeten. De plant heeft bloemen in hoofdjes en puntige bladeren. De vlezige bladeren worden als groente gegeten, hiervoor wordt een stekelloze plant gekweekt.

Artisjokken
kunnen worden vermeerderd met wortelstekken, dit zijn uitlopers met wortels. Het vermeerderen kan ook uit zaad. Artisjok is een kruidachtige, overblijvende plant met een wortelstok die ondergronds wijd vertakt. In het eerst haar vormt de plant een rozet met diep ingesneden bladeren die 80 cm lang en 40 cm breed worden, het tweede jaar verschijnen de bloemknoppen, met een doorsnede van 15 cm, op lange, sterke stengels.

De bloemknop heeft leerachtige schutbladeren die onderaan vlezig zijn. De bloemknoppen worden voor de bloei afgesneden om als groente op te eten. Artisjokken bloeien met blauwe tot paarse buisbloemen en lijken zeer sterk op een distel tijdens de bloei.

Groene Van Laon
De artisjok 'Groene Van Laon' is een middenvroeg ras met brede en dikke bloemknoppen. Hij heeft een groene, soms violetachtige kleur. Eén plant per vierkante meter is voldoende. De bloembodem en de vlezige schubben worden gegeten. Zaaien in maart en planten in half mei geeft al het eerste jaar oogstklare artisjokken.

Ziekten en plagen

In koude, natte zomers is er meer kans op schimmelziekten, onder andere meeldauw en bruine plekken op de bloemhoofdjes. Bladluizen en oorwormen kruipen in de hoofdjes. serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak