Chinese kool

Chinese kool
Brassica rapa var. pekinensis

Herkomst

De Chinese kool behoort samen met bloemkool, koolrabi en witte kool tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het is een snelgroeiende kool, die afkomstig is uit Oost- Azië, in het bijzonder uit China.

Algemeen

Chinese kool ontwikkelt zich als een rozetvorm, waarna enige blaadjes verschijnen en de plant zich opricht en tot een gesloten krop overgaat. Chinese kool is een langgerekte kool met brede, witte nerven en lichtgele tot lichtgroene gekrulde bladeren.

Er zijn verschillende rassen met verschillende grootte en dikte. Het grootste probleem bij het kweken van Chinese kool is het doorschieten. De bloemstengel wordt gevormd zonder dat er een krop kan uitgroeien.

Ziekten en plagen

Knolvoet
Knolvoet is een schimmel die groeistilstand veroorzaakt bij Chinese kool. Bij knolvoet ontstaat er onregelmatige zwellingen aan de wortels waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Dit kan voorkomen worden door een vruchtwisseling van vier jaar toe te passen. Bij aantasting van knolvoet is een vruchtwisseling van één op zes jaar aangeraden.

Koolvlieg
Door de Chinese kool van een koolkraag te voorzien, kan de koolvlieg geen eitjes leggen aan de voet van de plant. Zo zal de Chinese kool niet aangevreten worden door de witte maden van de koolvlieg.

Slakken

Rand Rand is een veel voorkomend probleem. Vooral de binnenste bladeren vertonen een verdroging of verrotting aan de bladrand. De hoofdoorzaak is een calciumgebrek waardoor de cellen in de bladeren minder sterk worden. Watertekort en te hoge temperaturen zorgen ervoor dat de cellen afsterven.

Teeltwijze

Zaaien
Voor de vroege vollegrondsteelt van Chinese kool wordt begin april gezaaid. De planten worden bij een hoge temperatuur (25°C) opgekweekt, om een groeistilstand te voorkomen.

Ze kunnen ook onder glas worden geteeld, met voldoende verluchting. Chinese kool zaaien kan ook van half juli tot begin augustus. De zaden worden 1 cm diep gezaaid, met een tussenafstand van 10 cm. De koolplantjes komen ongeveer een week na het zaaien boven.

Planten
Als de Chinese kolen elkaar beginnen te verdringen, zijn ze groot genoeg om te worden uitgeplant. De plantafstand bedraagt 35 cm, de rijafstand 45 cm. Voordat de plantjes naar buiten moeten, dienen ze eerst te worden afgehard. De planten mogen in de grond tot aan het eerste paar bladeren.
 
Verzorgen
De Chinese kool verdraagt kleine vorsttemperaturen. De planten wortelen sterk in de grond, maar kunnen toch gemakkelijk uitdrogen bij tekort aan watergiften. Door droogte gaat de Chinese kool sneller in zaad schieten.

Het water geven gebeurt het best tussen de rijen en niet rechtstreeks op de planten om rotting tegen te gaan. Chinese kool geeft de voorkeur aan kalkrijke zandgronden. Op kleigrond verloopt de groei te traag. Beschadiging aan de wortels kan leiden tot het doorschieten van de Chinese kool. Als de krop te los zou zijn, kan de Chinese kool lichtjes toe gebonden worden met een stukje touw.

Oogsten
Chinese kool groeit snel en is al na acht tot tien weken oogstbaar. Het gewicht van de kroppen schommelt tussen 0,5 en 1,5 kg. Het oogsten van de vroege Chinese kool valt in juni. Bij te laat oogsten, vormt de plant een bloeistengel. Het oogsten van de Chinese kool, die in juli wordt gezaaid, zal vanaf half oktober tot begin november plaatsvinden.

De Chinese kool wordt recht afgesneden met een mes. De afgesneden wortels zullen, als ze in de grond blijven zitten, nog enkele losse blaadjes opleveren voor in de sla.

Bewaren
De Chinese kool kan tot twee weken in de koelkast worden bewaard in een plastic zak, als deze doormidden is gesneden. De Chinese kool is ook enkele weken houdbaar op een koele plaats. Gebruik Chinese kool heeft geen koolsmaak en kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak