Compost

Compost

Compost maken

Microben, schimmels, wormen, insecten en andere nuttige dieren maken van groente-, fruit-, en tuinafval de ideale grondverbeteraar.

Aan het werk

Bepaal de plek voor de composthoop. De ideale standplaats is half schaduw en onder regendruppende struiken. Voor een tuin met een oppervlakte van 150 m² is een compostvat geschikt.

Een donkere compostvat uit kunststof gemaakt, houdt de warmte goed vast. Een open compostbak kan zelf worden gemaakt van hout of gaas. Een open bak of composthoop is een plaats in de schaduw nodig.

De composthoop moet minimaal 2 m² groot zijn. Voor de eerste hoop worden er verschillende bergjes gemaakt of emmers gevuld om in een keer een start te maken. Breng aan in laagjes van 2 - 4 cm.
Hoe kleiner het materiaal, hoe sneller het verteert. Bij minder dan 1 m² inhoud warmen de plantenresten niet voldoende op om te verteren. Wissel drogere, koolstofrijke lagen, bijvoorbeeld takjes, af met vochtig stikstofrijk groen afval zoals bladeren en gras.

De composthoop moet contact hebben met de bodem en de buitenlucht zodat vocht lucht, wormen en insecten naar binnen en naar buiten kunnen. Een te hoge composthoop wordt binnenin te heet. Houd er rekening mee dat compost vocht en zuurstof nodig heeft, zodat de micro-organismen zich kunnen ontwikkelen.

Te weinig zuurstof veroorzaakt rotting en stank en verhindert het composteringsproces. Bij te weinig vocht vind geen vertering plaats. Het starten met een composthoop kan in een warm voorjaar of in de vroege zomer. De composthoop dient zo gevarieerd mogelijk opgebouwd te worden. De hoop heeft vocht nodig, maar mag niet te nat zijn.

Na twee maanden moeten de deeltjes als kruimelige aarde aanvoelen. De composthoop kan worden gekeerd bij warm weer. Twee maanden later kan de rijpe compost worden gebruikt in de moestuin.

Niet op de composthoop
• plastic, metaal en glas plastic, metaal en glas verteren niet op de composthoop
• gekookt eten gekookt eten gaat ratten aantrekken
• schil van citrusfruit en tropisch fruit De schil van citrusfruit bevat chemische middelen die de bacterievorming tegengaan, de schil van tropisch fruit verteert traag
• as van kolen of barbecue
• bedrukt papier
• zaaddragend onkruid
• wegwerpluiers
• kaas en brood kaas en brood vormen ongewenste schimmelsoorten
 
Wel op de composthoop
• dunne, kleine takjes
• grasmaaisel grasmaaisel wordt het best in een laag van 4 cm op de composthoop gelegd
• losse bladeren
• onkruid zonder wortels of zaden
• groenteafval, schillen van fruit, eierschalen en bloemen
• koffiedik en filterzakjes
• as uit houtkachel serre




Sitemap

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

Kookworkshop 24/03/2017

Koken met onbewerkte ingrediŽnten die een toevoeging zijn voor onze gezondheid en die vooral erg lekker zijn. Puur, eerlijk, lekker en gezond. Kom de lekkerste en gezondste recepten zelf uit proberen, tijdens deze GRATIS workshop.

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak