Eikenbladsla

Eikenbladsla

Lactuca sativa var. foliosa

Er bestaat groene en rode eikenbladsla. Het blad heeft een zachte, verfijnde, zoete smaak. De naam 'eikenblad' komt van de bladeren die diep ingesneden zijn en op die van een eikenblad lijken.

Het zaaien van eikenbladsla kan in de koude kas van maart tot juni. Salades hebben licht nodig bij de kieming. Het is beter om de zaden af te dekken met zand in plaats van met zwarte aarde. De zaden van eikenbladsla kiemen bij 20°C binnen een week.

Bij koelere temperaturen duurt het kiemen een week langer. Slakken zijn verzot op het blad van jonge zaailingen, gebruik hiervoor slakkenkorrels of een slakkenval.

Eikenbladsla is acht tot twaalf weken na het zaaien klaar om te oogsten. In het voor- en najaar duurt het langer dan in de zomer.

Eikenbladsla
hoeft niet volledig te worden geoogst, regelmatig de onderste blaadjes plukken kan doordat deze slasoort geen gesloten krop vormt. De slaplant zal verder groeien.
Het plukken van de blaadjes mag niet te vroeg beginnen om zo de groeikracht van eikenbladsla niet te verminderen en om voldoende grote bladeren te hebben. Door een tiental blaadjes te laten staan, kan het oogsten van slablaadjes door gaan tot eikenbladsla een bloemstengel gaat vormen.

Eikenbladsla
is niet goed te bewaren en wordt zo vers mogelijk geoogst. Vanaf half april tot begin september kan eikenbladsla buiten worden geplant. Het afdekken van eikenbladsla voorkomt het aanprikken van vogels.

De teeltduur varieert van acht weken in april tot zes weken in volle zomer. Vanaf begin september in de serre worden gezaaid om in de herfst eikenbladsla te kunnen oogsten.

Eikenbladsla
planten na eind september heeft weinig zin omdat de dagen korter en donkerder worden en de teeltduur veel te lang gaat duren. De perspotten worden voor de helft onder de aarde geplant, zo is er minder contact met de grond en vermindert de kans op schimmelinfecties.

De plantafstand bedraagt 25 x 30 cm. Het is belangrijk aandacht te besteden aan het stikstof gehalte bij het kweken van eikenbladsla. Een te hoge stikstofgehalte verhoogt het nitraatgehalte van de eikenbladsla en maakt ze gevoelige voor ziekten en verbranding. Deze sla wordt gekweekt tijdens het kweekproject 2011. serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak