IJsbergsla

IJsbergsla

Lactuca sativa var. capitata

Herkomst

IJsbergsla of ijssla is een slasoort die begin 20e eeuw in CaliforniŽ geÔntroduceerd werd onder de naam "Iceberg". Hij dankt zijn naam aan het transporteren van de sla per trein van de west- naar de oostkust waarbij heel wat ijs werd gedaan zodat de ijsbergsla langer houdbaar was.

Algemeen

IJsbergsla vormt een gesloten krop en kan niet als snijsla worden gekweekt. De knapperige bladeren kunnen variŽren van lichtgroen tot donkergroen, de bladranden krullen. De opkweekduur van ijsbergsla is twee weken langer dan kropsla. IJsbergsla kan minder goed tegen kou dan kropsla, maar kan wel lang worden bewaard.

Ziekten en plagen

rand Een van de grootste problemen bij ijsbergsla, vooral in de zomer en de herfst, is rand. Als dit op de buitenste bladeren gebeurt, wijst dit op een te droge grond in combinatie met een te lage luchtvochtigheid. Rand in het binnenste deel van de krop wijst op een te hoge zoutconcentratie van de grond in combinatie met een plotse en te grote temperatuursstijging. Bij een warme voorjaarsdag wordt de sla 's morgens vroeg nat geregend, wachten tot de middag kan bladverbranding veroorzaken. • Witziekte of valse meeldauw Bremia lactucae • smet Smet kan ontstaan door een aantasting van grauwe schimmel. Om dit te voorkomen moet een voldoende grote plantafstand tussen de ijsbergsla worden aangehouden zodat de bladeren snel kunnen drogen. • slakken

Teeltwijze

Zaaien De zaden van ijsbergsla zijn donker in tegenstelling tot de lichte zaden van de kropsla. Het zaad van ijsbergsla kiemt bij lage temperaturen. IJsbergsla kan vanaf begin februari tot half maart en eind augustus/begin september onder glas worden gezaaid. Half maart wordt ijsbergsla in een koude, onverwarmde serre gezaaid. IJsbergsla kan een lichte nachtvorst verdragen, maar bij een langere vorstperiode worden de planten best afgedekt met acryldoek. Om een hoog kiempercentage te behalen is het gebruik van een zaaikistje aangeraden. Vanaf half maart tot eind juli wordt ijsbergsla in volle grond gezaaid. De afstand tussen de rijen bedraagt ongeveer 10 cm, de zaaidiepte is 1 cm. De teeltduur varieert van acht weken in februari - maart tot zes weken in volle zomer. Planten Bij het verschijnen van de eerste blaadjes kan ijsbergsla in een pot worden geplaatst. Drie weken na het verspenen kan de ijsbergsla in volle grond worden uitgeplant. De kluit van de persplanten wordt voor de helft in de grond geplant. Op die manier vermindert het contact met de grond en wordt de kans op schimmels kleiner. De plantafstand bedraagt 35 x 35 cm, de plantafstand moet voldoende groot zijn zodat de bladeren van de ijsbergsla snel kunnen drogen. Dit voorkomt ziektes en aantastingen zoals de grauwe schimmel. In de zomer is een plantafstand van 45 x 35 cm aan te raden. Verzorgen IJsbergsla heeft een luchtige bodem nodig, die tijdens de groei voortdurend vochtig moet blijven. Uitdroging kan ervoor zorgen dat onvolgroeide kroppen gaan doorschieten. Een hoge stikstofbemesting verhoogt het nitraatgehalte in de sla en maakt ze gevoeliger voor ziekten en verbranding. IJsbergsla heeft in het voorjaar en de zomer regelmatig water nodig. In het najaar gaat de ijsbergsla minder verdampen waardoor hij minder water nodig heeft. Teveel water geven, veroorzaakt glazigheid. Glazigheid ontstaat na het openbarsten van de cellen door te hoge worteldruk. Het water geven gebeurt het best 's morgens vroeg of 's avonds laat, wanneer de temperatuur lager is. Warmte en vocht zijn immers uitstekende omstandigheden voor ziektes. Oogsten De ijsbergsla die in onder glas is gezaaid, kan vanaf half april tot eind mei en van half oktober tot half december worden geoogst. Het oogsten van de in volle grond gezaaide ijsbergsla kan van half juni tot eind oktober. De periode tussen het planten en het oogsten zal toenemen, naarmate er later in het jaar wordt geplant. Deze sla wordt gekweekt tijdens het kweekproject 2011. serre

IJsbergsla




Sitemap

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

Kookworkshop 24/03/2017

Koken met onbewerkte ingrediŽnten die een toevoeging zijn voor onze gezondheid en die vooral erg lekker zijn. Puur, eerlijk, lekker en gezond. Kom de lekkerste en gezondste recepten zelf uit proberen, tijdens deze GRATIS workshop.

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak