Ui

Ui

Allium cepa

Herkomst

De ui is afkomstig uit Midden-Azië. De Egyptische ui was bij de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen gekend. Het waren de Romeinen die de ui hebben geïntroduceerd in Europa. Cepa is de Latijnse naam voor ui.

Algemeen

Ui behoort tot de familie van de lelies (Liliaceae). Sjalot, bieslook, knoflook en prei behoren ook tot deze familie. De ui is een tweejarig bolgewas. Het eerste jaar wordt de bol gevormd, het tweede jaar de bloemstengel, bloem en zaad. De bol bevat het reservevoedsel met veel suiker, waardoor hij niet snel kan stukvriezen. De vliezige rokken aan de buitenkant zorgen ervoor dat de bol niet uitdroogt. De bol kan wit, geel, bruin of rood zijn. Uien hebben een oppervlakkig wortelgestel en kunnen op elke grond worden gekweekt.

Er zijn 2 soorten uien:
Plantuien De uien zijn een jaar na het zaaien geoogst om dan als plantuien te worden gebruikt. Plantuien groeien snel en verdragen goed lage temperaturen. Ze hebben minder last van ziekten en insecten dan zaaiuien. Zaaiuien Zaaiuien zijn gevoelig voor meeldauw en de uivlieg. Zaaiuien bewaren beter dan plantuien.

Ziekten en plagen

Uivlieg Delia antiqua

De uivlieg is een insect dat vooral bij zaaiuien voorkomt. De uivlieg is hetzelfde als de preivlieg. Dit insect legt in mei zijn eitjes rond de basis van jonge uienplantjes. Witte maden doorboren de bol, in juni zal deze aantasting worden opgemerkt door verwelkte planten. Dit kan worden voorkomen door een gaasdoek te gebruiken. Hierdoor kan de uivlieg geen eitjes meer leggen aan de basis van de plant.

Witrot Sclerotium cepivorum

Witrot is een schimmelziekte die voornamelijk zal opduiken als er onvoldoende vruchtwisseling is met lookachtigen. Het geeft een grijswitte laag op de wortels en het loof wordt geel.

Valse meeldauw

Deze schimmel komt voornamelijk voor bij nat en koud weer. Er ontstaan witte vlekken onderaan op de bladeren. Valse meeldauw kan worden voorkomen door de planten ruimer van elkaar te planten, hierdoor gaat het gewas beter drogen.

Bewaringsrot

Bij een te rijke bodem en weelderige groei kan bewaringsrot optreden. Het is aangeraden om uien in drogen omstandigheden te oogsten. Het loof moet volledig zijn afgestorven vooraleer de uien in de bewaarplaats terechtkomen.

Teeltwijze

Zaaien

Zaaiuien
kunnen binnen worden gezaaid vanaf januari - februari tot half april. Na afharden kunnen ze in maart worden uitgeplant. Vanaf half maart kunnen zaaiuien in de volle grond worden gezaaid. Er wordt 1,5 cm diep gezaaid in rijen die 25 cm uit elkaar liggen. Bij de opkomst worden de jonge plantjes uitgedund zodat er 10 cm tussen de planten ontstaat. De oogst zal plaatsvinden in augustus of september.

Planten


Plantuien
zijn vanaf februari - maart te koop en kunnen ook vanaf dan worden geplant. De uitjes worden 10 cm uit elkaar geplant, met een rijafstand van 20 à 25 cm. Het bovenste deel van de plantuien blijft net zichtbaar na het planten. Op lichte gronden kunnen de bolletjes net onder de grond. Na vier tot vijf maanden is de plantui oogstklaar.

Verzorgen


Plantuien
groeien beter op lichtere gronden, zaaiuien groeien beter op een zwaardere, goed waterdoorlaatbare grond. Uien zullen snel rotten op een natte grond, maar door hun oppervlakkig wortelstelsel kunnen ze snel uitdrogen en is een regelmatige watergift gewenst. Uien groeien het best op een open plaats met veel licht. De wind zorgt ervoor dat het gewas snel opdroogt, waardoor schimmelziektes worden voorkomen. Uien vragen voornamelijk een kaliumhoudende bemesting, dit zorgt ervoor dat de bewaarbaarheid en de omvang van de bol zal toenemen.

Een te stikstofrijke grond zal de bladgroei bevorderen en de bolgroei afremmen. Het is niet aangeraden om uien te kweken op plaatsen waar groenten stonden die tot dezelfde familie behoren. Tussen uien is de kans op onkruidwoekering groot. Het wieden gebeurt best met de hand. Schoffelen is af te raden omwille van de ondiepe wortelstructuur en omdat er geuren vrijkomen bij het raken van de planten, waardoor de uienvlieg wordt aangetrokken. Door een mulchlaag aan te brengen kan de onkruidgroei worden afgeremd. Het kweken van uien kan op hetzelfde perceel gecombineerd worden met wortelen.

Oogsten


De bol van de ui is gevormd als het loof plat op de grond ligt en begint te drogen. Als het loof voor meer dan de helft verdroogt is kan het oogsten beginnen. Bij een weelderige groei kan eind juli het loof met de hand plat gestreken worden om het dikken van de bollen te bevorderen. Door het loof plat te strijken, vergroot de kans op schimmelinfecties.

Na het oogsten worden de uien open gespreid onder een afdak of op een goed geventileerde plaats om te kunnen drogen. De uien kunnen ook vroeger worden geoogst, als de bollen groot genoeg zijn of als het loof voldoende ontwikkeld is. Tijdens het kweekproject 2011 wordt de ajuin 'Elody' gekweekt. serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak