Aubergine

Aubergine

Solanum melongena

Herkomst

De aubergine is afkomstig uit Azië en werd door de Moren in Spanje geïntroduceerd.

De Moren was de benaming voor de islamitische bevolking van het middeleeuwse Spanje. De Moren waren voornamelijk Marokkaanse Berbers en Arabieren. In Spanje werd de plant "alberginia" genoemd. De Fransen noemden de plant vervolgens aubergine. Solanum betekent "nachtschade" en melongena is afkomstig van "mélon" = appel, "genos" = geslacht, afkomst.

Algemeen

Aubergines behoren samen met tomaten en aardappelen tot de nachtschadefamilie (Solonaceae). Aubergine is een warmteminnende plant die voornamelijk onder glas wordt gekweekt. De aubergines hebben verschillende vruchtkleuren, zoals: volledig wit, groen, lila of paars-wit gestreept.

Er is ook variatie in de vorm aanwezig: peervormig, eivormig, langwerpig en rond. Natuurkundig gezien is een aubergine een bes. Een bes is een vlezige vrucht met een dunne buitenste laag, waarbij de zaden in één of meer hokken in het vruchtvlees liggen.

De hokken zijn afgesloten door een endocarp, dit is de binnenste laag van de vruchtwand. De aubergineplant is niet wintervast en wordt bij ons als éénjarige gekweekt. Aubergines bloeien met paarse bloemen met een gele kern die per twee of drie staan ingeplant. De bladeren zijn zacht behaard. Aubergines zijn parthenocarp, dit betekent dat de vruchtzetting gebeurt zonder bevruchting. De plantlengte varieert van 40 cm tot 150 cm. De vruchtlengte is ongeveer 20 tot 40 cm.

Ziekten en plagen

Aubergines onder glas hebben heel veel last van ongedierte, zoals: bladluizen, trips, witte vlieg en spint. Aubergines die buiten op een warme en beschutte plaats staan, hebben minder last van dit ongedierte. Aubergines kunnen in de moestuin voor balkon of terras worden gekweekt.
 
Grauwe schimmel Botrytis cinerea
Deze schimmel veroorzaakt verrotting als gevolg van slechte verluchting, te hoge vochtigheidsgraad, teveel bladeren en dieven die niet worden verwijderd. Er komen grijze pluizen en bruine vlekken op de aubergine en plant. Aangetaste planten kunnen niet op de composthoop, omdat schimmelsporen via afgevallen blad ook andere planten bereiken.

Verwelkingsziekte Verticillium
Verticillium is een schimmel die de plant laat verwelken.

Bodemcystenaaltjes
Bodemcytenaaltjes bestrijden, kan door Tagetes aan te planten.

Teeltwijze

Zaaien
Zaaien van aubergines kan vanaf half februari, in een zaaikistje en onder glas, tot half april. Aubergines hebben een opkweektemperatuur nodig van 22°C. De zaaidiepte bedraagt 2 cm. Bij een vochtige grond komen de zaden tien tot veertien dagen na het zaaien op.

Planten
De zaailingen van februari - maart worden eind april begin mei onder glas geplant. Vanaf half mei kunnen de zaailingen, gezaaid tussen maart en mei, in volle grond buiten worden geplant als de temperatuur minimum 16°C is. De plantafstand bedraagt 120 tot 150 cm.

Na het planten worden de plantjes gebonden aan een stok. De plant gaat zich vervolgens opsplitsen in verscheidene vertakkingen. Verzorgen De zijscheuten van de eerste vier bladeren worden verwijderd. Vanaf het vijfde blad kunnen de zijscheuten blijven hangen. Als het zevende blad is verschenen, wordt de plant getopt.

De zijscheuten zullen verder vertakken en worden ingedraaid nadat er genoeg bloemen werden aangemaakt. Om schimmels te voorkomen, kunnen de bloemblaadjes na bevruchting worden weggehaald. Het wegnemen van uitlopers en teveel aan blad zal ervoor zorgen dat de aubergines voldoende kunnen afrijpen.

Door het wegnemen van teveel aan blad, vermindert echter ook de bijdrage van het blad aan suikers voor de plant en vrucht. Wegnemen van teveel bladeren zorgt ook voor nieuwe scheuten op de stengel. Om mooie dikke aubergines te bekomen, kan er vruchtdunning worden uitgevoerd, hierbij blijft enkel de hoofdbloem staan. De grond waarin de aubergines staan, dient droog gehouden te worden. Het water geven gebeurt het best in potje dat naast de plant in de grond is gegraven.

Aubergines verdragen een tomatenmeststof, omdat deze goede waarden vertoont qua stikstof, fosfor en kalium. Een teveel aan stikstof levert veel bladvorming en zwakke planten.

Oogsten
Oogstrijpe vruchten van paarse rassen zijn donkerpaars van kleur en voelen hard aan. Licht gekleurde vruchten zijn te rijp.

Het oogsten van de aubergines gebeurt met een scherp mesje om in de houtachtige stengel te kunnen snijden. Dit voorkomt beschadiging aan de planten waar schimmels goed zouden gedijen. Het is beter kleine vruchten te oogsten, want te grote vruchten worden snel slap. aubergines serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak